Dé 5 highlights van Phnom Penh

Als je gaat backpacken door Azië mag Cambodja zeker niet ontbreken. In dit artikel nemen we je mee naar de hoofdstad van Cambodja: Phnom Penh.


Voordat we naar Cambodja gingen, hadden we niet heel veel verwachtingen. We wisten al het een en ander over de verschrikkelijke geschiedenis van het land, maar de meeste kennis heb je toch wel van de buurlanden: Laos, Vietnam en Thailand. Cambodja is echter voor velen de absolute favoriet als het gaat om reisbestemmingen. Wat ons betreft vanzelfsprekend: de ontzettend vriendelijke locals, rijke historie, het heerlijke eten, de prachtige stranden en het bruisende nachtleven maken Cambodja een gevarieerde backpack-bestemming. 

De gemiddelde temperatuur in Cambodja ongeveer 30 graden en het boeddhisme (Theravada) is met ongeveer 97% van de bevolking de belangrijkste religie in het land. Cambodja staat bekend om de Angkor Wat, de bekendste tempel van het enorme tempelcomplex Angkor, de witte stranden en gezelligheid van Sihanoukville en de bewogen geschiedenis van het land waarover je vooral veel leert in Phnom Penh. 

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja

In dit artikel lees je over de 5 allerleukste en interessantste dingen om te doen in en rondom Phnom Penh. Phnom Penh is een chaotische maar erg charmante stad die uit de schaduw van het verleden is gestapt voor een betere toekomst. De stad heeft een gemoedelijke sfeer, een rijke geschiedenis, prachtige rivieren, hippe hotels en boho-bars en samen met de heerlijke streetfood maakt het de stad perfect om als backpacker te ontdekken. 

Phnom Penh is mooi gelegen aan de Mekong Rivier en het is een gemakkelijke stad om te verkennen: lopend, met en tuktuk of met de scooter. Bezoek een van de markten of sfeervolle restaurantjes of leer meer over het schokkende Choeung Ek of het bijzondere Royal Palace, die Phnom Penh een stad van uitersten maakt.


1. De S-21 gevangenis en de Killing Fields

We beginnen gelijk met de minst 'leuke' maar wel gelijk de meest interessante bezienswaardigheid van Phnom Penh. De Killing Fields (ook wel Choeung Ek genoemd) en bijbehorende S-21 gevangenis zijn ontzettend belangrijk voor de geschiedenis. De recente geschiedenis van Cambodja is afschuwelijk, maar het is zeker belangrijk om er meer te weten over te komen wanneer je Phonm Penh bezoekt. 

Tot en met 1920 stond de stad bekend als de ‘Parel van het Oosten’ maar dit veranderde snel toen tijdens het Cambodjaanse Nieuwjaar de Rode Khmer Phnom Penh binnenviel. Deze Communistische partij (onder leiding van Pol Pot) liet bouwwerken vernietigen en miljoenen mensen tussen op gruwelijke wijzen vermoorden. Er is nog veel te zien van de Rode Khmer tijd (1975 en 1979) in de stad. 

S-21 gevangenis 

Locatie: Tuol Sleng Genocide Museum 
Entreeprijs: $5 voor toegang tot het museum met audiotour voor $3. 
Openingstijden: 07:30 tot 17:30 uur 

The S-21 gevangenis, Tuol Sleng, is een van de belangrijkste monumenten uit Phnom Penh. Tegenwoordig dient de gevangenis als een museum ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. De gevangenis leent zich voor indrukwekkende foto’s, heeft een grimmige sfeer en nog intact gebleven cellen die absoluut een diepe indruk zullen achterlaten. 

De oude Tuol Svay Prey-hogeschool werd in 1975 door de Rode Khmer overgenomen voor gebruik door de speciale veiligheidsdienst van Pol Pot. Het gebouw werd door deze dienst gebruikt als gevangenis en de bekende martelkamer (S-21) waarin mensen opgesloten, gemarteld en vermoord werden. De klaslokalen werden veranderd in gevangeniscellen en in sommige lokalen werden tientallen kleine hokjes gemaakt waarin mensen wekenlang opgesloten werden. Tussen 1975 en 1978 werden mannen, vrouwen en kinderen mishandeld en vermoord. Het precieze aantal gevangen is onbekend, maar schattingen lopen uiteen van 14.000 tot 20.000 mensen. Ze werden destijds naar de gevangenis gebracht, om vervolgens op de Killing Fields te belanden. 

Ten tijde van de Rode Khmer verlieten maar zeven mensen de gevangenis levend. Net als in de concentratiekampen van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog legde de Rode Khmer alle gegevens vast in een administratie en werden er ook foto's gemaakt van de gevangenen, soms zelfs een foto vóór en een na marteling. Net buiten de gevangenis staat een oude man die een van de weinige mensen is die de gevangenis overleefd heeft, hij verkoopt daar zijn boek waarin hij dapper over zijn tijd vertelt.  

 

Killing Fields 

Locatie: Killing Fields of Choeung Ek (zo’n 14 km buiten Phnom Penh, een tuktuk kost $15) 
Entreeprijs: $6 voor toegang met audiotour 
Openingstijden: 07:30 tot 17:30 uur. 

Hoewel de Killing Fields niet mag overslaan, is het wel belangrijk dat je gewaarschuwd bent voor wat je gaat zien. Het is een schokkend bewijs voor gebeurtenissen van nog geen 50 jaar geleden. De lichamen van de mensen die gemarteld en vermoord werden in de S21 gevangenis, werden vervolgens in de Killing Fields opgestapeld in enorme greppels in de grond, waar hun botten nog steeds achter zijn gebleven. Het is zelfs zo erg, dat bij ernstige regenval de botten nog steeds omhoog uit de grond komen. 

Vandaag de dag is het een rustig gebied, waar bezoekers in het museum meer te weten kunnen komen over de verschrikkelijke historie van nog maar een klein aantal tientallen jaren geleden. De martelkamers zijn nog steeds te bekijken. In sommige gedeeltes zie je nog het bloed op de vloer liggen. Het is gruwelijk, maar vertelt een ontzettend belangrijk verhaal. Wanneer je Killing Fields betreedt, kun je met een koptelefoon op het hele verhaal beluisteren. Veel mensen bezoeken beide locaties in één sombere dag. ’s Ochtends en aan het einde van de middag is het ‘t rustigst. 

2. The Royal Palace 

Locatie: Samdech Sothearos Blvd 
Entreeprijs: $10. Openingstijden: 07:30 tot 11:00 en 14:00 tot 17:00 uur 

The Royal Palace is een stuk luchtigere bezienswaardigheid: één en al pracht en praal en kenmerkend voor de skyline van Phnom Penh. Naast de rivier vind je dit indrukwekkende paleis. Wellicht herken je dit paleis wel van zijn tegenhanger: The Royal Palace van Bangkok. Het is een soort weerspiegeling alleen is dit paleis van minder kostbare materialen gemaakt. 

The Royal Palace is de officiële verblijfsplaats van de koning Shihamoni, gedeeltes zijn dus afgesloten voor het publiek. Als de blauwe vlag uithangt dan betekent dit dat de koning thuis (in het paleis) is. Leuk om te weten als je een bezoek brengt! Bij The Royal Palace vind je ook het Huis van de Witte Olifant. Het is een mooi complex om even doorheen te lopen. Het wordt gebruikt voor koninklijke gelegenheden zoals verjaardagen, trouwerijen of overlijden.  

3. The Silver Pagoda  

Locatie: Oknha Chhun St. (240), Phnom Penh 
Openingstijden: 08:00 tot 11:00 en 14:00 tot 17:00 uur 

Aangrenzend aan het paleis vind je The Silver Pagoda. Het complex is toegankelijk voor publiek. Vanaf het Paleis ga je door de 'North Gate' om het Pagoda complex binnen te gaan. Dit complex was vernoemd naar de vloer, die bestaat uit meer dan 5000 zilveren tegels, elk met een gewicht van één kilo. De tempel gebouwd op een heuvel van 27 meter hoog om de Boeddha’s te huisvesten die zouden zijn aangespoeld via de Mekong rivier. Deze plek is voor velen de meest heilige plaats, je vind er dan ook veel waarzeggers en monniken. Op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

De Pagoda staat ook bekend als de Wat Preah Keo (Pagoda of the Emerald Buddha). Als je de grote trap opgaat, dan kom je uit bij verschillende Buddha's, waaronder één van diamanten. De pagode werd gebouwd in 1892 en was oorspronkelijk van hout. Koning Norodom van Cambodja werd bij de bouw geïnspireerd door Wat Pra Keaw in Bangkok. Het gebouw werd opnieuw gebouwd in 1962 en werd toen opgetrokken uit beton en marmer. Onder de Rode Khmer werden meer dan 60% van alle relikwieën vernietigd. Wat gelijk ook leuk is om gelijk te bekijken is de Gouden Boeddha. Deze ligt in de Zilveren Pagode en is geheel bedekt met goud. Foto 3: Cambodia hat  

4. National Museum  

Locatie: Samdech Sothearos Blvd, bij het Royal Palace.
Openingstijden: 08:00 tot 17:00 uur 
Entreeprijs: €10 of €5 als je niet voor de audiotour kiest 

Het Nationale Museum van Cambodja vind je net ten Noorden van het Royal Palace. Het museum is een prachtig traditioneel terracotta gebouw dat gebouwd werd van 1917 tot 1920. Het Nationaal Museum van Cambodja in Phnom Penh is het grootste museum voor culturele geschiedenis en het belangrijkste historische en archeologische museum van het land. Je leert hoe welke ontwikkelingen Cambodja allemaal heeft doorstaan en er zijn verschillende galerijen te vinden, die allemaal een eigen tijdperk weerspiegelen. 

Het museum is heel anders dan alle andere musea die wij bezocht hebben in Azië. Het gebouw werd ontworpen door de Fransman George Groslier (1887-1945) en gebouwd tussen 1917 en 1920 in de traditionele Khmerstijl. In 1920 werd het gebouw ingewijd door koning Sisowat. Het museum bezit veel voorwerpen uit Cambodja's rijke geschiedenis en heeft de mooiste collectie Khmer sculpturen. Je vind hier Khmer dansers, Boeddhistische figuren, modellen van traditionele Khmer huizen, kleding en accessoires. Kortom: een beeld van de Khmer cultuur. Als je even uit wil rusten kun je op de luchtige binnenplaats van het museum de vissen voeren.  

5. Phnom Penh Night Market  

Locatie: Mohaksat Treiyani Kossamak (Street 106), 12203 Phnom Penh 
Openingstijden: Elke avond van 17:00 tot 23:00 uurNa een lange dag sightseeing, kun je rustig rondlopen over de Phnom Penh Night Market. Als je hier wat wil eten of drinken kom je al gauw uit bij vooral veel gegrild vlees op stokjes, noodle soep, gedroogde vis en smoothies. Je kunt alles samen opeten en drinken op de plastic stoeltjes hier dichtbij. Er zijn daarbij ook genoeg shopgedeeltes waar je kleding, sieraden, schoenen en souvenirs kunt kopen. De Night Market is een perfecte plek om locals te ontmoeten.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie