Beste reistijd Azië

Gedurende welke maanden kun je het beste door Azië reizen? Dit hangt af van welk land je bezoekt. Voor de meeste landen in Azië is december tot en met maart/april de beste periode om te reizen. Om een beter overzicht te geven van de beste reistijd hebben we een tabel gemaakt waarin er maand is aangegeven welke landen je het beste kan bezoeken. Vervolgens lichten we er land toe wat meer toe over het klimaat en de beste reismaanden.


De tabel begint bij november aangezien dit de beste maand zou zijn om een rondreis door Zuidoost Azië te starten, als je kijkt naar de beste reistijd per land.


Thailand  

Voor Thailand zijn de maanden november tot en met maart de beste tijd om te reizen. Echter geldt dat het wel afhankelijk is van waar je in Thailand bent. Als je bijvoorbeeld naar Bangkok gaat dan moet je rekening houden met drie seizoenen: Maart tot en met juni is het heet, juli tot oktober is nat en november tot februari is droog. Het kan uiteraard ook regenen in het droge of hete seizoen, het is dan vaak erg benauwd. In het regenseizoen is het nog steeds erg warm en regent het meestal enkel 's middags.  
 
Wanneer je echter bijvoorbeeld naar Krabi gaat, dan zijn er twee seizoenen: Het regenseizoen (moesson) van mei tot oktober en het (droge seizoen) van november tot april. Tijdens de moesson is het het handigst om tijdens juli en augustus te reizen naar Krabi gezien het dan minder waait. Je kunt zowel hitte als regen verwachten. 
 
Visum: Nee. Als je korter dan 30 dagen in Thailand verblijft, heb je geen visum nodig. Wil je langer in Thailand doorbrengen, dan is een toeristenvisum vereist. Dit visum moet je voorafgaand aan je reis naar Thailand aanschaffen via de ambassade van Thailand in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam.


Laos

In Laos is de beste reistijd tussen de maanden november tot en met maart. Tussen november en maart is de minste regen en is de temperatuur nog erg aangenaam. In mei wordt het warmer, maar gaat het wel meer regenen. In juli en augustus is het erg regenachtig, echter is het dan wel het drukst in verband met de vakantieperiode. deze maanden heb je de minste regen en zijn de temperaturen aangenaam. In september en oktober neemt dit weer af. Dit zijn daarom ook goede maanden om Laos te bezoeken.
 
Visum: Ja. Om als toerist naar Laos te kunnen reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Bij aankomst in Luang Prabang, Vientiane en Pakse is het mogelijk om direct een visum voor Laos aan te schaffen. Dit visum is dertig dagen geldig. Je kunt je verblijf in Laos verlengen bij de immigratiedienst in Laos. 


Cambodja  

Ook in Cambodja geldt de beste reistijd voor Azië: november tot en met april. In Cambodja heb je de minste regen tussen januari en maart. Juli tot en met oktober zijn de regenachtigste maanden. 

Visum: Ja. Om Cambodja in te komen heb je een visum nodig. Er zijn verschillende manieren om je visum voor Cambodja te regelen. Via de ambassade van Cambodja in Brussel, via een online visumbureau of door zelf online een e-visum aan te vragen. 
Zorg er in ieder geval voor dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is. En dat je 2 pasfoto’s hebt en een volledig ingevuld en ondertekend visumformulier. Je kunt op de volgende manieren een visum aanvragen;
  • online e-Visum aanvragen (Evisa Cambodia)
  • visum via een hostel in Bangkok
  • bij een grensovergang van Cambodja
  • via de luchthaven van Phnom Penh / Siem Reap (Visa Upon Arrival)
  • via de ambassade in het buitenland

Filipijnen  

De beste reistijd voor de Filipijnen is wederom november tot en met april/mei, net zoals Cambodja. Het enige verschil is dat het in de Filipijnen harder kan regenen en de kans op stormen groter is. De minste regen valt van november tot en met juni. Dit zijn de beste maanden om de Filipijnen te bezoeken. Vanaf juni begint het drukker te worden.

Visum: Nee. Wanneer je naar de Filipijnen reist, heb je geen visum nodig. Bij aankomst in de Filipijnen krijg je gratis een 30 dagen visum. Bij aankomst in de Filipijnen krijg je gelijk een stempel in je pasport. Dit wordt ook wel een ‘visum upon arrival’ genoemd. 
In veel landen wordt er bijna niet naar een retourticket gevraagd maar in Filipijnen is dit wel het geval. Je moet dus kunnen aantonen dat je het land weer verlaat. Een ticket uit de Filipijnen (naar elk willekeurig land) is voldoende.


Vietnam  

Vietnam is erg uitgestrekt, er zit een verschil in klimaat tussen het noorden en zuiden van Vietnam. Wat precies de beste reistijd is, ligt er dus aan waar je je in Vietnam bevindt. 
  • Voor Noord Vietnam zijn oktober tot en met januari de beste maanden;
  • Voor Centraal Vietnam zijn februari tot en met juli de beste maanden;
  • Voor Zuid Vietnam zijn december tot en met april de beste maanden. 
Over het algemeen zijn september t/m december en maart en april de meest gunstige maanden om naar Vietnam te gaan. 

Visum: Ja. Elke reiziger die naar Vietnam wil reizen en niet de Vietnamese nationaliteit heeft, moet voor vertrek een visum aanvragen. Als je minder dan 30 dagen in Vietnam wilt blijven, kunt je u online een e-visum aanvragen. In andere gevallen moet je een paspoortsticker-visum aanvragen bij de ambassade. 
 

 

Indonesië   

De beste reistijd voor Indonesië is anders dan de algemene beste reistijd voor Azië. Als een van de weinige landen is de beste reistijd namelijk ongeveer gelijk als de zomer in Nederland, namelijk van mei tot en met oktober. Ook dit verschilt weer per regio. De beste reistijd voor de Molukken is bijvoorbeeld heel anders dan die voor Sumatra
 
Visum: Nee. Om als toerist te kunnen reizen naar Indonesië, heb je sinds 10 juni 2015 geen toeristenvisum meer nodig. Je krijgt bij aankomst in Indonesië een inreisstempel in je paspoort. De visumvrijstelling geldt alleen voor een kort verblijf tot maximaal 30 dagen. 
 
Ga je langer dan 30 dagen als toerist naar Indonesië? Dan kan je met een Visa on Arrival Indonesië in en deze vervolgens verlengen bij de immigratiekantoren in het land. Of je kan een visit visum aanvragen bij de Indonesische ambassade. Dit visum is negentig dagen geldig. Je mag maximaal zestig dagen in Indonesië verblijven met dit visum.
 
 

China 

China is een enorm groot land en de beste reistijd is niet onder te verdelen in een paar maanden. Het verschilt wederom per regio wat de beste reistijd is. In het noorden zijn er bijvoorbeeld erg warme zomers en hele koude winters, terwijl er richting het zuiden een meer gelijkmatig klimaat is waarbij het zelden echt koud wordt. Over het algemeen zijn de maanden april en mei (lente) en september en oktober (herfst) goede maanden om in China te reizen. De Chinese zomer loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn ook goede maanden, maar tevens ook heet. 
  • Noord China, en daarbij Beijing, kun je het beste bezoeken tijdens de lente en herfst. Dit aangezien het in de zomer erg warm kan worden (tegen 4graden Celsius), terwijl het in de winter de gemiddelde temperatuur vaak rond het vriespunt ligt. 
  • In Zuid China heerst een subtropisch klimaat. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 3graden Celsius. In de zomer kan het echter wel regenen dus de beste reistijd is de maanden april en mei.

 
Visum: Ja. Om naar China te kunnen reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum moet je voorafgaand aan je reis naar China aanschaffen. Een toeristenvisum voor China is standaard drie maanden geldig. Je kunt ook visa met een langere geldigheid en meerdere inreizen verkrijgen. Verder moet je een bewijs van je reisarrangement (kopie boekingsbevestiging of uitdraai e-ticket) kunnen overleggen. En moet je een bewijs van verblijf kunnen aanleveren (bevestiging hotelboeking voor de gehele verblijfsperiode). Je moet je vliegticket en verblijf in China dus regelen vóórdat je een visum voor China aan kunt vragen. 

 

Bali  

Voor Bali is de beste periode juist april tot en met oktoberHierbij zijn juli en augustus de twee drukste maanden doordat er dan internationale vakanties zijn. Er zijn twee seizoenen op Bali: droog en moesson. Tijdens de moesson (van november tot en met april) zijn er echter wel veel festivals en evenementen. De beste tijd om rijstvelden te zien is aan het einde van het regenseizoen rond februari en maart. Deze twee maanden vallen dus alleen niet binnen de beste reisperiode in verband met de hoeveelheid regen.

Visum: Nee. Zie Indonesië. 


Japan

Als je naar Japan komt om de mooie kersenbloesems (sakura) te zien, dan kun je het beste tussen maart en april naar Japan reizen. De beste temperatuur in Japan vind je rondom de zomermaanden, maar tijdens deze periode heb je ook de meeste kans op regen.

Visum
: Nee. 
Voor je verblijf in Japan heb je geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een altijd een 90-dagen visum. Je hoeft dus niks te betalen of te regelen. 

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie