De (nu nog) verlaten Perhentian Islands

Het zonovergoten eilanden-duo Pulau Kecil en Pulau Besar staat ook wel beter bekend als de Perhentian Islands. De eilanden zijn net boven Maleisië gelegen en volgens velen zijn het de mooiste eilanden van Maleisië. Het kleine eiland Kecil (Kecil betekent klein) en het grote eiland Besar (Besar betekent groot) zijn een van de weinige eilanden in Zuidoost-Azië waarbij je nog écht het gevoel hebt dat je op een verlaten eiland bent. 

Kristalhelder water, een dichte jungle en parelwitte stranden is precies waarom je deze twee Bounty-eilanden wil bezoeken. Het is er nog niet zo toeristisch maar er is absoluut genoeg te doen: lekker kajakken of zonnen op de mooie stranden, Fire Party’s op het strand, genieten van de prachtige zonsondergang na een lekkere barbecue, noem maar op. We komen er later in dit artikel nog uitgebreid op terug.

Welk eiland past het beste bij jou? 

De Perhentians bestaan dus uit twee eilanden. Ze liggen op een steenworp afstand van elkaar. We zetten alles voor je op een rijtje zodat je, als je niet de mogelijkheid hebt om beide eilanden te bezoeken, makkelijker een keuze kunt maken over welk eiland het beste bij je past.

Pulau Kecil
Pulau Kecil is het kleine eiland. Dit eiland staat bekend om Long Beach en Coral Bay. De meeste backpackers verblijven op dit eiland.

Long Beach is een prachtig zandstrand van wel een kilometer lang. Je vindt er de meest gezellige accommodaties, beach bars, restaurantjes en het meest luxe resort: Bubu’s Resort. Wat veel backpackers vooral aantrekt is het nachtleven. Er zijn geen nachtclubs maar er zijn genoeg feestjes en gezelligheid te vinden. Long Beach is dé perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten.

De andere kant van Pulau Kecil staat ook wel bekend als Coral Bay. Dit is een stuk relaxter met minder accommodaties en restaurants. Als je wat minder van het feesten bent, dan is dit een leuk gedeelte om te overnachten.


Pulau Besar
Het grotere eiland, Pulau Besar, is perfect voor families en koppels die op zoek zijn naar wat meer rust en privacy. Er zijn op het prachtige eiland Pulau Besar een stuk minder bars te vinden en pas op dit eiland merk je dat je in een land bent dat streng Moslim is. Veel restaurants serveren geen alcohol en gaan rond 22:00 dicht. Het is er ook wat lastiger om hier budget kamers te vinden. Als je trouwens écht op een prachtige locatie wil zitten met een eigen restaurant en bar, kies dan voor Tuna Bay Resort.


 

Wat is de beste tijd om te gaan?

Het is belangrijk dat je je reis naar de Perhentians van tevoren plant. De beste tijd om te gaan is namelijk afhankelijk van de twee seizoenen die ze er hebben: het droge- en het regenseizoen.

Het droge seizoen begint vanaf maart en eindigt in oktober. Het regenseizoen begint in oktober, tot ongeveer februari. Je wil eigenlijk het liefst gaan tijdens het droge seizoen. Het weer is dan perfect (warm en zonnig), de zee is rustig en alle restaurants en accommodaties zijn open. In mei gaan er nog wel boten, maar snel daarna neemt dit af en is er best een kans dat je geen plek om te eten of te slapen hebt.

 

Hoe kom je er?

Vanaf Kuala Lumpur kun je een bus nemen vanaf Terminal Berspadu Selatan naar de Kuala Besut Bus Terminal. Het meest populaire vervoersbedrijf, Perada, verkoopt een enkel ticket voor zo’n 44 Ringgit. Wij bevelen de nachtbus aan. Op die manier heb je extra veel tijd op de eilanden. Je vertrekt dan rond 21:00 vanuit Kuala Lumpur en komt dan de volgende ochtend rond 06:00 aan. Vervolgens hoef je nog maar een minuut of 5 te lopen om bij de Kuala Besut Jetty aan te komen, vanaf daar neem je een speedboot. Als je zo vroeg aan komt, ben je er zeker van dat je de eerste speedboot om 08:00 kan nemen. De speedboten varen op basis van vraag: er is geen vast tijdschema tot ongeveer 16:00. Een ticket voor de speedboot kost zo’n 35 Ringgit.

Als je na je verblijf op de eilanden weer terug naar Kuala Lumpur wil, dan neem je dezelfde speedboot. Hier zijn echter wel drie vaste tijden voor: 08:00, 12:00 en 16:00. Soms zijn er extra boten, maar je kan het beste van deze tijden uit gaan. Je kunt je ticket bij de kleine winkeltjes op de stranden halen maar vaak ook bij je verblijf.

 

Wat kun je er allemaal doen?

De Perhentians zijn perfect om lekker te relaxen. Onze favoriete dingen om te doen op de eilanden zijn als volgt:

Genieten op de prachtige stranden 
Zonnebaden, volleyballen, zwemmen en andere backpackers ontmoeten doe je het beste op Long Beach. Met behulp van de beachbars en restaurants kun je je hier prima vermaken. Turtle Beach en Mira Beach zijn zeker ook aanraders.

Kajakken 
Met behulp van een kajak kun je bij een aantal stranden uitkomen waar je niet heen kunt lopen. Het water is vrijwel altijd kalm dus dit is goed te doen. Het huren van een kajak kost je zo’n 30-70 MYR voor één dag.

Snorkelen en duiken
De Perhentian Islands staan erom bekend als perfect duikspots. Op beide eilanden zijn duikscholen te vinden waar je goedkoop je PADI-certificaat kan halen. Sterker nog: de Perhentians zijn één van de goedkoopste bestemmingen om je PADI te halen.

Je kunt ook de onderwaterwereld ontdekken door te gaan snorkelen aan de rand van Long Beach of Coral Bay. Als je vanaf het strand de zee in loopt kun je gelijk al geweldig snorkelen. De beste plekken op Besar zijn rondom de pier, dichtbij het Perhentian Island Resort en Pro Divers’ World. Ook Romantic beach is een populaire plek om te snorkelen. Je kunt dit strandje bereiken door te wandelen via de trappen langs het Shari-La resort. Behalve het prachtige koraal kun tijdens het snorkelen zeeschildpadden, roggen en babyhaaien zien (geen zorgen, deze zijn niet gevaarlijk).

Op beide eilanden worden er snorkeltours aangeboden. Je kunt kiezen voor een Long Trip (40 Ringgit) voor een hele dag. Je bezoekt dan onder andere Shark Point en Turtle Beach, waar babyhaaien zwemmen. De Rawa Trip duurt een halve dag (50 Ringgit) en daar bezoek je het prachtige Rawa Beach en een aantal snorkelplekken die nog mooier zijn dan die van de Long Trip.



De Windmill Hike
Wandel naar Bubu’s Resort aan de noordelijke kant van Long Beach op Kecil. Loop vervolgens verder achter het resort naar het pad omhoog. Je komt uiteindelijk uit bij het hoogste punt van Kecil. De wandeling duurt nog geen half uur en geeft een prachtig uitzicht over Kecil en de Zuid-Chinese zee.

Feesten
Op beide eilanden zijn ’s avonds feestjes te vinden. Niet zoals de bekende Full Moon Party’s maar wat kleinschaliger en zeker erg gezellig. Er zijn geen clubs te vinden op de eilanden, maar iedereen zit gewoon op het strand en drinkt daar gezellig met z’n allen. OhhLala bar is een populaire plek om de avond te beginnen. Vervolgens gaan de meesten door naar Monkey Bar of Beach Bar. Er zijn overigens wel Fire Party’s op de eilanden: locals entertainen iedereen door te vuurdansen (dansen met brandende hoepels). Bij het resort van Bubu Long Beach zijn deze feestjes elke avond.

Bekijk de zonsondergang op Pulau Besar
Er zijn een aantal leuke restaurants te vinden waar je lekker buiten kunt zitten. Leuk voor een romantisch diner of drankjes bij zonsondergang. Je kunt ’s avonds nog een taxi-boat van het kleine naar het grote eiland nemen, maar je moet er rekening mee houden dat ‘s avonds na 10’en de prijzen snel omhooggaan, tot wel twee keer de normale prijs.

Barbecueën op Coral Bay
Coral Bay is te bereiken vanaf Long Beach via een klein jungle paadje. Het kost je nog geen half uurtje om bij de baai uit te komen. Er zijn een aantal restaurants met plastic tafels en stoelen die erg goede BBQ’s verzorgen. Er wordt echt super goede vis geserveerd, en dit voor een goede prijs.

Film kijken onder de sterrenhemel
Op het eiland Kecil kun je tussen het Ombak Resort tussen Long Beach en Coral Bay. Na een lange dag kun je dan met je voeten in het zand een film kijken.

De Perhentian Islands zijn nu nog erg bijzonder en authentiek en zullen langzamerhand door steeds meer toeristen ontdekt worden, dus als je nog twijfelt: ga!

 

Eten en drinken

Op beide eilanden zijn er ten slotte genoeg restaurants met heerlijke gerechten te vinden. Vers gebarbecuede vis of hamburgers, pizza, pasta, noem maar op. Alcohol is lastig te verkrijgen en daarbij vaak ook vrij duur. Gelukkig is het meestal geen probleem als je je eigen meegenomen drinken meeneemt wanneer je een gerecht besteld bij een restaurant.

De strandtentjes op Long Beach, Pulau Kecil, verkopen vooral veel lekkere verse vis van de barbecue. Je kunt verder ook lokale snacks, sandwiches, fruitsappen en Roti Canai krijgen. Amelia Café is een populair restaurantje met prachtig uitzicht en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Verder is Ewan Café het populairste restaurantje onder de backpackers.

Op Pulau Besar zijn de meeste restaurants onderdeel van de resorts en hotels. Het is zeker de moeite waard om eens te gaan eten bij het Watercolours Restaurant van het Paradise Resort bij Main Beach. Je vindt er betaalbare vis, vriendelijke werknemers en heerlijke smoothies. Belinda Café is daarbij ook een betaalbaar en leuk restaurantje dat erg kindvriendelijk is. De Mango Sticky Rice is hier zeker een aanrader.

 

Handige tips 

Ten slotte nog een aantal praktische tips voor wanneer je besloten hebt om naar de eilanden te gaan: er zijn geen ATM’s op de eilanden te vinden dus het is verstandig om cash geld mee te nemen.

Ook WIFI is bijna nergens te vinden, evenals 24/7 elektriciteit. 

Let daarbij goed op je spullen bij het snorkelen en sluit je deuren/ramen altijd wanneer je vertrekt van je kamer. Er zijn namelijk gevallen van diefstal vermeld. Ten slotte zijn zonnebrand, anti-insectenspray en alcohol erg duur dus het is verstandig om dit van tevoren mee te nemen.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie