Dé 10 hoogtepunten van Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en ligt in het noorden van het land. Het is een van de belangrijkste plaatsen als het gaat om toerisme binnen Vietnam. Als je bijvoorbeeld naar Mai Chau, Sapa of Halong Bay wil reizen dan is er een grote kans dat je vanuit Hanoi zal vertrekken.Hanoi, de hoofdstad van Vietnam
Voordat we alle highlights bespreken, kort even wat achtergrondinformatie over Hanoi. Hanoi heeft zo'n 8 miljoen inwoners en is de tweede grootste stad van het land, na Ho Chi Minhstad. De oude en met trots bewaarde Vietnamese cultuur komt hier geheel tot zijn recht. De stad heeft vanalles te bieden: een Frans koloniale architectuur die je ook écht terugziet, een rijke eetcultuur en een lange geschiedenis: de stad is namelijk al meer dan duizend jaar oud.

Hanoi vonden wij echt heel erg leuk: het is écht een andere wereld en nog lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Bangkok. Hanoi staat bekend om de sfeer, de chaos, street food en de Bia Hoi. De stad heeft echt een leuke mix van locals en reizigers en alleen al op een terrasje zitten en mensen kijken is al een hele ervaring op zich. Er is daarbij genoeg te doen en te zien, daarover lees je meer in dit artikel.

Aan het begin moesten we best wel even wennen aan alle chaos van de stad. Rustig wandelen over de stoep en alles bekijken is niet echt een optie in Hanoi aangezien de stoep overal vol staat met streetfood stalletjes, scooters en mensen (op kleine plastic stoeltjes) die lekker wat aan het eten of drinken zijn.

Hanoi is daarbij steeds het startpunt van alle tours en transfers naar de omliggende steden dus je komt er vaak terug. Hoe meer tijd je in Hanoi besteed, hoe meer je de charme ervan gaat zien. Je begint je er echt thuis te voelen.

Verkeerschaos
Hanoi is een drukke stad. En dan bedoelen we ook echt druk. Straten vol scooters (op de weg maar ook overal geparkeerd op de stoep), fietsers en auto's die tussen alle voetgangers door rijden, vele verkopers, iedereen die buiten op kleine krukjes bij open lucht restaurants op de stoep zit te eten en de overvloed aan kleine winkeltjes maken Hanoi bruisend van het leven.

De weg oversteken voelt elke keer alsof je je leven op het spel zet, maar hier wen je gek genoeg aan en dit is nou eigenlijk precies wat Hanoi zo speciaal maakt. Als de locals trouwens zien dat het je niet lukt om de weg over te steken zullen ze je absoluut helpen. Zonder woorden aangezien er niet veel mensen op straat Engels spreken, maar altijd met een glimlach.

Rustgevende parken
Er is genoeg te zien en te doen maar er zijn zeker ook genoeg plekken om tot rust te komen in Hanoi. Zo zijn er genoeg parken te vinden. Wandel bijvoorbeeld naar Thong Nhat Park, het bekende Hoan Kiem Lake of West Lake. Bij West Lake kun je eventueel waterfietsen huren en rustig over het meer varen. Wij hebben ook in zo'n zwaantje gezeten en vonden dit zeker leuk om eens gedaan te hebben.

Nu je wat meer weet over Hanoi zelf, is het tijd om de 10 meest bezochte/bekende bezienswaardigheden van Hanoi te bespreken. Daarbij geven we onze eerlijke mening over wat we hier nou écht van vonden en waarom zodat jij je tijd in Hanoi zo efficient mogelijk kan indelen!


1. Hanoi Old QuarterOm te beginnen is een van de leukste dingen van Hanoi nog wel het rondlopen door de Old Quarter zonder teveel te plannen. De bekendste en belangrijkste districten van Hanoi zijn het Ba-Dinh district (ook wel bekend als de Franse wijk) met daarin de regeringsgebouwen en het Hoan Kiem District, ook wel bekend als de Old Quarter, dit wordt beschouwd als het zakelijke centrum van de stad. De Old Quarter is de oude wijk van Hanoi waar de straten nog zijn zoals vroeger. Wat daarbij leuk is om te weten, is dat de straatnamen staan voor de producten die ze vroeger in die straat verkochten.

De Old Quarter is absoluut de belangrijkste toeristische bestemming van Hanoi. De Old Quarter geeft een goed beeld van Hanoi en de rest van Vietnam: druk maar ontzettend gezellig. We vonden het de meest knusse wijk van Hanoi, met een oneindige keuze aan geweldig en goedkoop eten en drinken en  de leukste souvenirs (je moet wel even leren goed te onderhandelen).

In de Old Quarter zijn ook heel veel leuke slaapplekjes te vinden, voor elk budget. Ook onze hotels waren in de Old Quarter gevestigd. Lees hier onze reviews van de overnachtingen in Hanoi.

Hanoi Old Quarter map
De eerste dag in Hanoi hebben we de Old Quarter map erbij gepakt (Download de map) en hebben we rondgelopen door de Old Quarter en zijn we naar de bezienswaardigheden en eettentjes die ons op dat moment leuk leken gegaan. Op deze manier zie je gelijk al een groot gedeelte van de highlights van de stad, allemaal op loopafstand.


2. Bia Hoi Corner

Locatie: De kruising van de straten Ta Hien en Luong Ngog Quyen.


Als je van lekker eten, gezelligheid en bier drinken houdt dan moet je zeker eens naar een van de vele Bia Hoi cafes gaan. Je herkent de Bia Hoi Cafe's aan de kleine plastic krukjes en metalen vaten bier. Iedereen drinkt het super goedkope Bia Hoi. De corners zijn echt super gezellig, altijd lekker druk en wij vonden dit echt typerend voor Hanoi.

Bia Hoi
Bia Hoi betekent 'vers bier' en die vertaling klopt, deze biersoort wordt namelijk elke dag vers van de brouwerij aangeleverd. Sommige locaties brouwen het bier zelf op locatie.

Bia Hoi staat ook wel bekend als het goedkoopste bier ter wereld, met een gemiddelde prijs van 10.000 VND per glas (€0,30). Wij dronken de Bia Hoi al voor 5000 VND dus dat is zo'n 15 cent. Super goedkoop dus, en de smaak is helemaal niet verkeerd. Ikzelf ben niet echt een bierdrinker maar Roel vond de Bia Hoi beter smaken dan Hanoi Beer, dat ook veel geschonken wordt in restaurants.

Bia Hoi Corner
De bekendste plek onder de reizigers is de Bia Hoi Corner, dit is op de kruising van de straten Ta Hien en Luong Ngog Quyen. In de avond is de straat afgesloten voor verkeer en dit maakt de straat daarom ideaal voor voetgangers. De Bia Hoi Corner zit dan echt super vol en het is er erg gezellig.

De Vietnamezen combineren hun tijd in de Bia Hoi vaak met wat lekkere hapjes en dit is dan ook onderdeel van de ervaring. Enkele populaire snacks zijn gedroogde inktvis, gezouten pinda's en loempiaatjes.

Proosten gaat door het hele land als volgt: je telt tot drie en zegt Moit Hai Ba Dzo! (spreek uit als: Mob Haai Baa Yooooo).


3. Waterpoppentheater

Openingstijden: Dagelijks 15:00, 16:10, 17:20, 18:30 en 20:00
Locatie: 57B, Dinh Tien Hoang Street, Hoan Kiem District, Hanoi
Entreeprijs: 200.000 VND


Een bezoekje aan het waterpoppentheater is wel iets dat je eigenlijk niet over mag slaan, ook al klinkt het bij voorbaat niet als het meest spectaculaire uitje. Het wereldberoemde waterpoppentheater in Hanoi dateert uit de 11e eeuw.

De traditie
De traditie komt voort uit een tijd waarin rijstvelden werden overspoeld en dorpelingen zich vermaakten door in het water te staan en met poppen over het water te spelen. Met behulp van grote staven ter ondersteuning van de poppen lijkt het alsof de poppen over het water bewegen. Maximaal acht poppenspelers zijn verborgen achter een bamboescherm en vertellen Vietnamese volksverhalen en legendes met onderwerpen als de viering van de rijstoogst, afgebeeld op een humoristische manier. Ze bevatten meestal een aantal korte sketches (ongeveer 17) in plaats van één lang verhaal, die het publiek meeneemt op een reis door het oude dorpsleven.

Over de show..
De gerenommeerde show wordt beschouwd als een van de culturele hoogtepunten van Noord-Vietnam. De traditie is uniek voor Noord-Vietnam, maarde shows worden nu nagemaakt de hele wereld. Het is vrij zeldzaam om de poppen te zien optreden op de oorspronkelijke locatie in het 'Thang Long Water Puppet Theatre'.

De show duurt ongeveer één uur. Als je wil filmen of fotograferen, betaal je een extra fee, deze komt bovenop je entreeticket.

De voorstellingen worden begeleid door een Vietnamees orkest dat traditionele muziek speelt met drums, houten bellen, hoorns, bamboefluiten en cimbalen. Authentieke operaliedjes vertellen het verhaal dat door de poppen wordt gespeeld.

Verdere tips:
 • Het is slim om zo gauw je in Hanoi aan komt naar het theater te gaan en daar tickets te kopen voor een voorstelling een aantal dagen later. Je kunt ook tickets reserveren via de website van het Thang Long Waterpoppentheater (website)
 • Wij hebben dit ook gedaan, en konden voor een ruime week later de allerbeste tickets (A9 / A10 of B9/B10 dat is helemaal vooraan en in het midden) voor 200.000 VND kopen. 
 • Probeer plaatsen zo dicht mogelijk bij het podium te krijgen, aangezien er een paar honderd mensen in het theater kunnen en de poppen niet zo groot zijn.


4. Hoan Kiem Lake en Ngoc Son 

Locatie: Hồ Hoàn Kiếm, Hang Trong, Hanoi. Het meer ligt tussen de Old Quarter van Hanoi en de Franse wijk in, eigenlijk niet te missen.


Het Hoan Kiem-meer is een zoetwatermeer midden in het historische centrum van Hanoi van ongeveer 12 hectare. In het verleden werd het meer afwisselend "Luc Thuy Lake" of "Thuy Quan Lake" genoemd. Dit is dé plek waar de locals 's ochtends hun dag beginnen met wat 'tai chi' of een potje badminton. De zonsondergang aan het meer is daarbij prachtig om foto's te maken, vooral vanaf een rooftop bar.

Het Hoan kiem meer vonden wij erg rustgevend en een perfecte manier om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kunt er lekker aan het water zitten en genieten van de rust en het uitzicht.

Letterlijk vertaald betekent Meer van Hoan Kiem 'Meer van het teruggekeerde zwaard'. Deze naam is ontstaan aan de hand van een oude legende. Volgens deze legende gaf de Vietnamese keizer Le Loi het zwaard waarmee hij de Chinezen had verdreven terug aan een magische schildpad bij dit meer.


Ngoc Son tempel
In het midden van het meer ligt het eiland Jade, waarop de prachtige Ngoc Son-tempel staat, ook wel tempel van de jaden berg genoemd. Via de Huc-brug, ook wel brug van de rijzende zon genoemd, kun je bij de tempel komen. De brug is te herkennen aan de opvallende rode kleur.

Als je op de brug even naar beneden kijkt in het water, heb je kans om één van de grote weekschildpadden te zien die in het meer leven. Dat is alleen al de moeite waard, toch?


5. Ho Chi Minh Mausoleum

Openingstijden: Dinsdag tot en met donderdag 07:30 - 10:30, Zaterdag en zondag 07:30 - 11:00
Locatie: 8 Hung Vong, Dien Bien, Da Dinh, Hanoi
Entreeprijs: Gratis


Het Ho Chi Minh Mausoleum op het Ba Dinh-plein is een van de meest bezochte attracties in Hanoi. Het is de laatste rustplaats van Ho Chi Minh, de meest iconische en populaire leider van Vietnam. Bij het volk is hij bekend als 'Uncle Ho'. Zijn lichaam is in dit Mausoleum bewaard in een glazen kast. Het mausoleum was voor het eerst open voor publiek in 1975, het gebouw betekende veel voor veel inwoners omdat het ervoor zorgt dat hun geleifde leider 'voor altijd leeft'. De rustplaats maakt een deel uit van een unieke geschiedenis.

Toegang tot het Mausoleum
De overblijfselen van 'Uncle Ho' worden jaarlijks naar Rusland gestuurd om onderhouden te worden, daarom is het mausoleum meestal gesloten vanaf oktober. De toegang is gratis, maar donaties worden geaccepteerd.

Regels
Het gebouw is goed beveiligd en de bezoekers moeten zich respectvol kleden (geen korte broeken, mouwloze shirts en minirokken) en iedereen moet zijn tassen en camera's neerleggen voor het naar binnen gaan. Het is niet toegestaan om in de constante rij op te houden, aangezien het altijd druk is. Verder mag je niet lachen of hard praten.


6. Long Bien Bridge 


De Long Bien Bridge is de eerste stalen brug in Hanoi en werd gebouwd van 1899 tot 1902 door Parijse architecten. Eerst was de brug vernoemd naar de Generaal van de Fransen in Indochina: Paul Doumer.

De brug was een belangrijk doelwit tijdens de Vietnamoorlog omdat het destijds de enige brug was die Hanoi over de Rode Rivier verbond met de havenstad Hai Phong. Pas nadat de Vietnamezen onafhankelijk waren werd de brug de Long Bien Bridge genoemd.

Wandelen over de brug
Tegenwoordig wordt de brug gebruikt door de trein, scooters en voetgangers. Na het lezen van de volgende review over het wandelen over de brug: Walking, waren we erg benieuwd geworden naar naar de Long Bien Bridge maar waren we tegelijkertijd een beetje zenuwachtig om aan de tocht te beginnen.

Soms wiebelen de platen, die balanceren op twee richels links en rechts. Als er een plaat wegvalt en je valt naar beneden kun je er op rekenen dat je dit niet overleefd. Dit is inderdaad best een eng idee maar de kans dat dit gebeurt leek ons heel erg klein. Ik heb zelf aardig hoogtevrees en stond niet echt te springen om een krakkemikkige brug op te gaan met gevaar voor eigen leven. Dit viel echter heel erg mee. We hadden zeker niet het gevoel dat de brug nou echt gevaarlijk was en dat de platen er echt uit konden vallen. Zoals te zien op de foto's hield ik wel steeds de leuning vast voor de zekerheid ;).


De Long Bien Bridge geeft een mooi uitzicht en hoef je natuurlijk niet helemaal naar de overkant te lopen om toch een aantal mooie foto's te kunnen maken. We vonden het zeker de moeite waard om de brug (gedeeltelijk) over te lopen en te genieten van het uitzicht.


7. Rooftop Bars

In Hanoi kun je echt heerlijk zitten op een van de rooftop bars. Net zoals de parken zijn ook de rooftop bars een goede manier om even te ontspannen en weg te zijn van alle drukte. Het was onze favoriete manier om de avonden te besteden. Een prachtig uitzicht, lekkere drankjes en gezelligheid. De perfecte manier om even bij te komen.

Soms zit er een rooftop bar bij je hotel, zoals bijvoorbeeld Babylon Garden Inn Hostel (deze bar is echt top!) en soms moet je ze even opzoeken. Om dit makkelijker te maken hebben we een aantal leuke bars uitgezocht. Wat drankjes doen op de rooftop bar hoeft overigens zeker niet veel te kosten. Om de kosten te beperken maar toch op de eerste rang te zitten, hebben we een aantal betaalbare barren (met happy hour) voor je op een rijtje gezet.


The Gourmet Corner Restaurant & Sky Bar
 • Nummer 37 van 2767 restaurants in Hanoi
 • €€-€€€ (European, Asia, Vietnamese)
 • Happy Hour: 16:00 tot 19:00. Buy 1 Get 1 free for all drinks
Central Sky Bar & Restaurant
 • De nummer 9 op Tripadvisor
 • €€-€€€ (Vietnamees, Bar en Fast Food)
 • Happy Hour: 16:30 tot 19:00. Buy 1 Get 1 free for all drinks
Lighthouse Sky Bar & Restaurant
 • Nummer 12 op Tripadvisor
 • €€€€ (American, Bar, Fusion)
 • Happy Hour: 16:00 tot 18:00. Buy 1 Get 1 free on selected drinks
Chestnut Restaurant & Sky Bar
 • Nummer 14 op Tripadvisor
 • €€-€€€ (Southwestern, Asia, Fusion)
 • Happy Hour: 16:30 tot 19:00. Buy 1 Get 1 free for all drinks
Wij zijn naar deze Skybar (Chestnut) geweest in de Franse wijk en we vonden de bar echt top maar ook wel echt super fancy als je hier als backpacker aankomt. Het hotel en de bar zijn super chique, de cocktails waren waren van goede kwaliteit en de bediening doet zijn best om een praatje met je te maken. We kregen daarbij een bakje lekkere kroepoek voor bij onze drankjes van het huis. Wij waren hier tijdens het happy hour en wat betreft de prijzen is dit ook wel aan te raden. We namen een Mojito en een Long Island Ice Tea en dit was samen zo'n 6 euro.

Coffee Club Cafe Restaurant
 • Nummer 588 op Tripadvisor
 • €€ - €€€ (Café, Vietnamees)
Wat daarbij niet echt een rooftop bar is maar toch een mooi uitzicht geeft over het verkeer is Coffee Club Cafe Restaurant (zie onderstaande foto):


Dit was de eerste (semi) skybar waar we hebben gezet en we waren gelijk helemaal verkocht.  We hadden de reviews op Tripadvisor gelezen en die waren niet super positief, maar wij waren het hier zeker niet mee eens. We werden vriendelijk ontvangen en bediend en de drankjes waren erg lekker. De Mojito is de lekkerste die ik heb gehad in Hanoi. We zaten bij het raam dus we hadden perfect uitzicht over de stad. De prijzen vielen ons ook erg mee. Je zit wat minder hoog, waardoor je juist de kans heb om mooie foto's te maken. Misschien is het geen aanrader om hier te eten (dit hebben wij ook niet gedaan) maar zeker een goede keuze als je even een drankje wil doen.


8. Kathedraal van St. Joseph

Locatie: 40 Nha Chung street, Hang Trong ward, Hoan Kiem district, Hanoi
Openingstijden: Je kunt alleen tijdens de ceremonie naar binnen, dit is dagelijks om 05:30 en 18:15, op zaterdagen om 18:00 en op zondag 05:00, 07:00, 09:00, 11:00, 16:00, 18:00 en 20:00. Op 19 maart elk jaar is er een speciale ceremonie.
Entreeprijs: Gratis


Als je eens naar een toeristische attractie wil die wat anders is dan de rest, dan is de Saint Joseph's Cathedral een leuke afwisseling. 'The Big Church' is een van de eerste gebouwen die in de tijd van de Franse overheersing gebouwd is. Het gebouw is nog steeds intact en in goede conditie en vooral leuk tijdens de ceremonies. De Kathedraal geeft je echt het gevoel dat je in het Franse gedeelte van Hanoi bent. In de avonden is de kerk mooi verlicht.

De ceremonie
De kerk was dicht toen wij er waren, maar je kunt dus tijdens de ceremonie naar binnen, dit is dagelijks om 05:30 en 18:15, op zaterdagen om 18:00 en op zondag 05:00, 07:00, 09:00, 11:00, 16:00, 18:00 en 20:00.

Lemon tea
Als je langs komt bij de kerk moet je eigenlijk wel 'lemon tea' gedronken hebben. Dit is een glas Icetea die je zittend op mini plastic stoeltjes op de stoep kunt drinken met de prachtige kerk op de achtergrond. De Lemon tea die wij dronken rechtsvoor de kerk kostte 20k VND en was erg lekker. Niet te zuur of te zoet, en erg verfrissend. Als de kathedraal dicht zit is dit de ideale manier om er even rustig naar te kijken en even lekker te zitten.


9. Temple of Literature

Locatie: Quoc Tu Giam Street Dong Da District
Openingstijden:
Entreeprijs: 30.000 VND


De Literatuurtempel, Văn Miếu, is een Confuciustempel. Hoewel er diverse Văn Miếu in Vietnam zijn, is de meest bekende en beroemde tempel te vinden in Hanoi. De tempel fungeerde als de eerste universiteit van Vietnam. 

Studenten 
De Literatuurtempel dateert uit 1070 en werd door koning Ly Thanh Tong opgericht ten gunste van het onderwijs en de topacademici van de stad. Enkele jaren later werd de tempel omgedoopt tot de eerste universiteit van Hanoi. 

Ruim twee eeuwen terug werd de universiteit gesloten en sindsdien is de tempel een plaats waar studenten nog steeds komen om er in alle rust te studeren en een van de vele musea in Hanoi. Studenten van de opleiding architectuur komen er schetsen of inspiratie opdoen aan de traditionele Vietnamese bouwkunst die zich in de tempel weerspiegelt. De afbeelding van deze tempel staat op de achterkant van het honderdduizend Vietnamese dong bankbiljet. 

Onze ervaring
De Literatuurtempel bevindt zich in een mooie tuin, samen met nog een aantal andere tempels en bezienswaardigheden. De tuinen zijn mooi om eventjes doorheen te wandelen en er is een grote vijver met vissen te vinden. We zijn vrij vroeg erheen gegaan en hebben rustig de tijd genomen om foto's te maken en alles te bekijken.

De twee tempels van de bovenstaande foto's vonden wij gelijk ook het hoogtepunt van het terrein. We vonden het zeker de moeite waard om eens deze kant van de stad te ontdekken en door de tuinen heen te lopen.

Tip: We raden je aan om vroeg richting de tempel te gaan omdat er tegen een uur of 12 bussen vol toeristen gedropt worden die de charme van de rust een beetje weghaalt.

Wel of geen tour?
Er staan een aantal borden verspreid over het terrein met daarop informatie over de tempels. Wij zijn op eigen houtje naar de tempel gegaan, na het lezen van een aantal Tripadvisor reviews toch tot de conclusie gekomen dat een gids hier wel meerwaarde heeft. Dit raden wij dan ook aan, hierdoor krijg je toch een heleboel achtergrondinformatie dat je bezoek een stuk interessanter maakt. Het is leuk om alles te bekijken en hier en daar wat te lezen van de borden, maar je mist toch een heleboel informatie.


10. Bach Ma Temple 

Openingstijden: Elke dag van 07:00 - 17:00
Locatie: 76 Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hànội, Vietnam
Entree: Gratis


De tempel van Bach Ma wordt beschouwd als een van de oudste tempels van Hanoi. Deze boeddhistische tempel werd oorspronkelijk gebouwd in de negende eeuw door King Ly Thai To ter ere van Bach Ma.

De vertaling van Bach Ma is 'Wit paard' en dit verwijst naar een verhaal achter de bouw van de tempel terwijl de muren instortten. Er wordt gezegd dat een wit paard het gebied heeft afgebakend om de tempel met zijn hoeven te bouwen om zo de koning te helpen bij het bouwen van de tempel.

Onze ervaring
Wij vonden deze tempel eerlijk gezegd niet super bijzonder. We waren er ten tijde van het Corona virus, wellicht dat dit meespeelde, maar de tempel deed ons een beetje denken aan een rommelzolder (met alle respect). Ze waren de boel aan het opruimen en waren aan het slepen met meubelstukken. De luiken zaten gedeeltelijk dicht, we moeten wel ons best doen om er iets van te maken.

Wat we wel erg leuk vonden is dat deze tempel middenin de drukte van de de winkelstraat te vinden is. Als je er toevallig langskomt, is het zeker leuk om even naar binnen te lopen. Je komt dan in een soort rustige oase terecht.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie