Streetfood tour Hanoi

Om een idee te krijgen van wat je allemaal kunt eten in Hanoi en waar je dit het beste kunt doen kozen wij ervoor om een georganiseerde tour te doen. Een tour brengt je namelijk naar de eetstalletjes in verborgen steegjes en lokale restaurants, waar je verschillende gerechten kunt proberen.


Voor aanvang van de tour verzamelden wij bij 74 Hang Bac street, op de hoek. Samen met twee andere stellen en onze tourguide Cherry gingen wij op pad. De gehele tour duurde ongeveer een uur of drie. Cherry vertelde over de gerechten, hoe je deze moest eten en over een aantal Vietnamese tradities.

De gerechten

Tijdens de tour hebben we 8 verschillende typisch Vietnamese gerechten geproefd bij verschillende restaurantjes. Verder kregen we ook water, een biertje en natuurlijk rice wine. Tijdens de tour aten we echt streetfood, bij lokale restaurantjes die maar één gerecht verkopen en bijvoorbeeld ook bij een restaurantje waarbij je eerst drie trappen omhoog moest en vervolgens uitkwam bij een soort woonkamer. Ergens waar je zelf nooit bij was gekomen.

Het grootste gedeelte van alle gerechtjes vonden we erg lekker. Onze favoriet was de bun cha die we in het allereerste restaurant hebben gegeten en de banh mi met de eierkoffie. Deze aten/dronken we in het tweede restaurantje.

We waren echter minder fan van de gefrituurde hapjes (zoals de pillow puffs, sweet donut en fermented pork) zoals je die ook veel ziet bij de straatverkopers. Ondanks dat het beter in het restaurant smaakte, smaakt het op straat vooral erg droog. Hierover zijn de meningen uiteraard verdeeld. Voor ons in ieder geval niet voor herhaling vatbaar.

Alle gerechten en restaurants die wij bezocht hebben:


Tradities

Wat extra leuk is aan zo'n tour is dat je ook meer te weten komt over de tradities. Cherry vertelde ons bijvoorbeeld dat als je wil trouwen in Vietnam, zowel mannen als vrouwen eerst een 'test' moeten doorstaan. Bij mannen is dit de drinking test, waarbij ze veel gaan drinken met hun schoonfamilie en vervolgens ondervraagd worden. Op deze manier zullen ze hun ware aard laten zien. De vrouwen moeten een cooking test doen en dit voorschotelen aan haar schoonfamilie. Vinden ze het niks, dan moeten ze opnieuw een cooking class volgen om de schoonfamilie te laten zien dat ze wel kunnen koken. In Vietnam leef je met de gehele familie samen, dus het is van groot belang dat de vrouw kan koken. Als zowel de man als vrouw de test hebben doorstaan, dan kunnen ze trouwen.

Mensen ontmoeten
Wat tevens erg leuk is, is dat bij het doen van een tour je ook weer nieuwe mensen ontmoet. Wij kwamen bijvoorbeeld een stel uit Australie en het Verenigd Koninkrijk tegen waar wij naar afloop nog wat drankjes mee hebben gedaan.

Bij het onderstaande eettentje hebben we de beroemde steamed pancakes gegeten, ook wel bekend als Banh cuon.


Onze mening

De tour is een hele leuke manier om bekend te raken met de meest bekende gerechten van de Vietnamese kaart. We hebben lekkere gerechtjes gehad bij verschillende eettentjes en restaurantes die we onder leiding van onze enthousiaste tourguide Cherry door verschillende gedeeltes van de stad opaten. De guide was aardig en legde alles duidelijk uit. Wat wij vooral interessant vonden was hoe je de verschillende gerechten moest eten. Ondanks dat er niet echt een duidelijke etiquette is, zijn er wel degelijk manieren om de verschillende gerechten te eten en om bijvoorbeeld je eierkoffie te drinken.

De tour in z'n geheel was goed georganiseerd en we hoefden nergens lang te wachten, het leek erop alsof de de bediening al op de hoogte was dat we er aan zouden komen waardoor alles super snel ging.

De eierkoffie op de onderstaande foto van restaurant nr. 2 op het lijstje vonden we erg lekker!(Street) food

Je krijgt niet persé alleen maar streetfood tijdens deze tour, het grootste gedeelte zijn gerechtjes in drukke en minder drukke (lokale) restaurants. Als je hier naar op zoek bent en meer te weten wil komen over de verschillende gerechtjes, hoe je ze moet eten en als je wat nieuwe (lokale) restaurants wil ontdekken, dan vinden wij deze tour absoluut een aanrader. Na de tour weet je precies wat je kunt verwachten van het eten in Hanoi.

De tour boeken

De Streetfood tour vonden wij via Tripadvisor. We betaalden 28 dollar per persoon voor de tour en hadden vooraf gereserveerd. Als je geïnteresseerd bent in de tour, dan kun je deze boeken via deze link.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie