5 must-sees in Sapa

Sapa is erg populair geworden de afgelopen jaren. Deze regio van Vietnam wordt ook wel beschouwd als de mooiste van het hele land. De rijstvelden, de rustig stromende riviertjes, de locals in de bergen maken Sapa erg bijzonder. In dit artikel bespreken we dé vijf activiteiten die je niet mag missen gedurende je bezoek aan Sapa.


Sapa en de dorpen eromheen staan bekend om de adembenemende rijstvelden en de etnische minderheden, waaronder de Hmong. De combinatie van een betoverend landschap en een interessante cultuur maken dat je Sapa eigenlijk niet mag overslaan tijdens een reis door Vietnam.

1. Trektocht door de rijsterrassen
De indrukwekkende rijstterrassen liggen verspreid liggen op de heuvels. Je kunt er fantastische trekking doen en het wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste landschappen in Vietnam.

Eén van de leukste dingen om te doen in Sapa is een wandeling door de prachtige natuur. Soms is het best pittig, want het is echt een bergachtig gebied. De omgeving maakt het het echt allemaal waard. Regelmatig zie je wilde varkens of jungle pigs, zoals ze lokaal in het Engels worden genoemd.


Muong Hoa Valley
De mooiste terrassen vind je in de Muong Hoa Valley, die als één van de mooiste en indrukwekkendste plekken in Azië wordt gezien. Wij hebben hier een tour geboekt. Ongeveer 8 kilometer van Sapa ligt de Muong Hoa Valley. Het is de beste plek voor het spotten van rijstterrassen en de trekking er naar toe of door de vallei is een must-see tijdens je reis door Sapa. De Muong Hoa Valley heeft alles wat je van een vallei mag verwachten. Stromende beekjes, groene bergen, grazende bizons, grote bossen, rijstterrassen en hier en daar een verdwaald huisje.

Je kunt de vallei ook makkelijk zelf bezoeken. Het is niet te missen omdat je waarschijnlijk niet de enige bent die deze vallei wil bezoeken. De beste manier om de omgeving te verkennen is door een scooter te huren. Je hebt dan veel meer vrijheid dan met een georganiseerde tour.

2. Naar de tovan Mount Fansipan
In Sapa vind je mooie en vooral hoge bergen. Fansipan Mountain staat ook bekend als het dak van Indochina en is vrijwel altijd de eerste keuze van reizigers voor een trektocht omdat het een prachtig uitzicht op de bergen, watervallen en rijstterrassen biedt.


Kabelbaan
De Fanispan kabelbaan ligt aan de Hoan Lien bergen (vroeger ook wel de Tonkinese Alpen genoemd). De Fanispan berg is de hoogste piek van Vietnam, en wordt daarom ook wel het dak van Indochina genoemd. Met de kabelbaan wordt je in een kwartier over de Muong Hoa vallei tot in de buurt van de top gebracht.

 en kaartje voor de cable car kost 600.000 dong (ongeveer 24 euro). Na de rit is het nog zo'n 600 treden tot aan de top. De cable car is de langste ter wereld, met in totaal 6.3km. Op sommige dagen neemt de kabelbaan je zelfs tot boven de wolken mee. Met goed weer kun je zelfs een poging doen om China te zien.

Tip koop alleen een ticket omhoog en neem de trappen naar beneden. Er is onder andere een enorm Buddha beeld en een prachtige tempel te zien tijdens de tocht naar beneden.

3. Tram Ton Pass
De rijstvelden zijn mooi, maar de Tram Ton Pass is misschien nog wel mooier. De Tram Ton Pass is makkelijk te bereiken is met de brommer of auto en het uitzicht hier is geweldig! Het ligt op 15 kilometer van Sapa en met 1.500 meter is het de hoogste bergpas van Vietnam, hoger dan de Hai Van Pass. Een rit op de brommer op de Tram Ton Pas is zonder twijfel de mooiste brommer rit in Vietnam. Onderweg kom je ook nog de Thac Bac waterval tegen.
That Bac waterval
De Thac Bay Waterfall, of de Silver Falls is vrij makkelijk te bezoeken omdat het naast de National Highway ligt.  Allereerst kom je zo’n 12 kilometer ter westen van Sapa de Thac Bac tegen, de Silver Waterfall. He adembenemende landschap de 100 meter hoge waterval is mooi om te zien. De waterval ligt in een mooie omgeving met waar je wat stalletjes vindt waar je souvenirs van etnische minderheden kunt kopen, zoals ringen, hoeden, portemonnees, geborduurde handdoeken, wijn, geneeskrachtige planten en kruidenthee.

Heavens Gate
Twee kilometer verderop begint de Dinh Deo O Quy Ho Pass. Na vijf minuten op die prachtige route kom je bij Heaven’s Gate, een geweldig uitzichtpunt over de vallei. Deze bergpas wordt ook wel de Heavens Gate genoemd. Het indrukwekkende landschap dat je hier tegenkomt is echt schitterend. De Tram Ton Pass ligt op de weg tussen Sapa en Lai Chau. Vanaf de hoogte punten heb je een vrij uitzicht op de prachtige Fansipan aan de ene kant van de vallei met enorme bossen aan de andere kant van de vallei.

De bergpas is niet moeilijk te vinden. Volg gewoon de borden Lai Chau en je rijdt er vanzelf door heen. Een scooter huren kost tussen de US$8 en US$10 per dag.

4. Slapen in een homestay
Een homestay is dé manier om Sapa te ontdekken. De homestays zijn een fantastische ervaring en je leert er alles van de gewoontes, tradities en praktijken van de etnische minderheden in Sapa.


Het is de ultieme culturele ervaring waar je bij een lokale familie verblijft. Je eet en slaapt in hun huis en leert over de hun levenswijzen in deze landelijke, schilderachtige omgeving. Uiteraard gaat er een gids mee die je meer kan vertellen en vaak dient als tolk.

Je vertrekt vanuit Sapa om naar een lokaal dorp te lopen waar de Hmong mensen wonen. De tocht er naar toe is al indrukwekkend omdat je dan het toeristische Sapa verlaat en echt de bergen in trekt waar je riviertjes oversteekt, mensen aan het werk ziet en door groene valleien en rijstterrassen loopt.

5. Omliggende dorpjes
Bezoek ook de omliggende dorpjes van Sapa. Zie hoe de locals leven en wonen. Er zijn meerdere plaatsjes, maar de bekendste zijn Cat Cat en Ta Phin.


Cat Cat Village
Op 30 minuten afstand lopen van Sapa ligt Cat Cat village. Dit dorp is het meest toeristisch. Dit komt doordat het het dichtstbijzijnde dorp is. Toch is dit geen probleem, je ziet nog steeds hoe de lokale bevolking leeft.

Ta Phin Village
Dit dorp ligt een stuk verder, op 17 kilometer afstand van Sapa. Ta Phin is het thuis van de Red Dao’s in dit dorp wordt nog steeds geleefd zoals toen. De cultuur is nog steeds niet aangetast door het moderne leven.

Tips voor je bezoek aan Sapa
  • Neem verschillende laagjes kleding mee en vergeet geen regenjas en wandelschoenen. Het weer is heel afwisselend in Sapa (zeker in de winter) en het kan dus best zijn dat je meerdere seizoenen in één dag te zien krijgt. Een regenjas en waterdichte wandelschoenen zijn zeker nodig, maar draag ook geen te warme kleding want het beklimmen van alle heuvels is best zwaar.
  • Laat je niet afschrikken door slecht weer. Tijdens mijn eerste dag kon ik niets zien en ook mijn tweede dag begon zo. Toch besloot ik om de trekking in Sapa te doen en daar kreeg ik geen spijt van! Alles klaarde mooi op en onderweg kon ik genieten van fantastische uitzichten.
  • Laat je grote bagage achter in Hanoi of waar je op dat moment overnacht. Het is slim om een kleinere tas mee te nemen naar Sapa met daarin alleen de spullen die je echt nodig hebt.
  • Vraag je gids gerust naar een wandelstok. Ze nemen dan een bamboestok voor je mee om de steilere stukken makkelijker op te kunnen. De modder maakt het pad glibberig.
  • Wees bereid om vuil te worden. Tijdens je trektocht wandel je bijna de hele tijd langs rijstvelden en steile, onverharde stukken modder. Het duurt dan ook niet lang vooraleer je schoenen, broek, jas en handen helemaal onder de bruine smurrie zitten.
  • Neem genoeg cash geld mee. De bankautomaten in Sapa weigeren vaak en met de kaart betalen is eerder een luxe in Sapa.
  • Neem voldoende water mee. Tijdens je bezoek aan de rijstterrassen garandeer ik je dat je heel veel gaat zweten. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt! Ook een kleine snack is geen overbodige luxe om je energiepeil hoog te houden.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie