De 10 highlights van Koh Samui

Koh Samui is gelegen in de Golf van Thailand, ten zuiden van Koh Phangan en Koh Tao. Het is het op twee na grootste eiland van Thailand, waar vooral toeristen uit de middenklasse (en hoger) en gezinnen op afkomen. Je vindt hier niet heel veel backpackers.


1. Relaxen op de heerlijke stranden
Koh Samui heeft een aantal prachtige stranden. Chaweng Beach en Lamai aan de oostkust zijn de meest populaire strandplaatsen waar de meeste toeristen zich bevinden. Als je meer op zoek bent naar gezelligheid, dan kun je naar het bruisende Chaweng Beach of Lamai gaan. Als je juist op zoek bent naar rust, dan kun je naar het bijna verlaten Bang Po Beach beach opzoeken.

De wat meer ongerepte stranden vind je aan de west, noord- en zuidkust van Koh Samui, zoals Lipa Noi Beach, Bo Phut of Mae Nam Beach. De beste manier om de verschillende stranden te zien (en uit te proberen!) is door een scooter te huren en op deze manier het eiland te verkennen.


2. De eilandengroep van Ang Thong National Park
Ma-zo 08:00 – 18:00 uur / Dagtrip 1.500-2.00 baht.

Ang Thong National Park is een nationaal park ten noordwesten van Ko Samui dat bestaat uit een groep van 42 eilanden. Het park wordt voluit ook wel Mu Ko Ang Thonggenoemd, waarbij Mu Ko 'groep van eilanden' betekent en Ang Thong 'pot met goud'. De eilandengroep is populair voor dagtrips met een boot, maar als je wat avontuurlijker bent kun je er ook overnachten.


3. Beklim een aantal viewpoints
Er zijn een groot aantal viewpoints te vinden op Koh Samui, sommigen liggen gelijk aan de doorgaande weg, en voor sommigen moet je een moeilijke klim maken. Het is bijvoorbeeld echt een uitdaging om de top van het Wat Teepangkorn Viewpoint te halen. Dit is het hoogstgelegen viewpoint van Koh Samui.
  • Overlap Stone Viewpoint (Ring Road 4169, Lamai / Altijd geopend). De Overlap Stone is een redelijk verlaten maar super mooi viewpoint net voorbij Lamai. Het is een overhangende steen met een prachtig uitzicht over de jungle en de baai van Lamai. Dit viewpoint is niet heel erg bekend en wordt minder goed aangegeven vanaf de weg dan bijvoorbeeld het nabijgelegen Lamai Viewpoint, maar de Overlap Stone is goed bereikbaar met de scooter of auto.
  • Ang Thong National Park Viewpoint (Koh Wua Walap, Ang Thong National Marine Park). Één van die eilanden van het Ang Thong National Park is Koh Wua Walap, dat een vaste stop is van de vele dagtrips die vanaf Koh Samui naar het park. En op Koh Wua Walap bevindt zich een van de mooiste viewpoints ooit! Het viewpoint bevindt zark veich op maar liefst vijfhonderd meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht over de gehele eilandengroep. Om hier te komen moet je een flinke klim overleven, maar als je eenmaal boven bent vergeet je gelijk hoe zwaar de tocht was.  
  • Wat Teepangkorn (Maret 84310). Pra Buddha Teepangkorn is het hoogstgelegen viewpoint van Koh Samui. Taxichauffeurs brengen je hier niet heen, gewone auto's kunnen dit niet aan. Je hebt dan drie opties: de berg beklimmen, meegaan met een safari of de weg met je scooter proberen op te komen. De weg omhoog is steil en niet overal verhard. Het duurt ongeveer een uur om omhoog te rijden. Als je de tijd hebt is de hike wellicht de beste  manier.
  • Wat Teepangkorn (Main Road 4169, ten zuiden van Chaweng Noi Beach). Tegenover de Wat Teepangkorn staat het Lad Koh viewpoint is dit het makkelijkst te bereiken viewpoint, direct aan de weg tussen Chaweng en Lawai. Dit point is niet hoog, maar je hebt wel een mooi uitzicht over de baaien Chaweng Noi en Chaweng Beach.
4. Big Buddha Temple (Wat Phra Yai)
Het grote gouden Boeddhbeeld is de meest bekende bezienswaardigheid op Koh Samui. De Boeddha is te vinden aan de noordoostzijde van het eiland en al van kilometers afstand te zien, zelfs vanuit het vliegtuig! Via een trap loop je naar het beeld, hier heb je tevens een platform met prachtige uitzichten over de stranden, nabijgelegen eilanden en de noordkant van Koh Samui.

Vermijd (als dit uitkomt) zondagen, dit is de dag dat de tempel het drukstbezocht is. In de vroege ochtenden zie je locals verschillende offertjes brengen, leuk om te zien. Zorg verder dat je jezelf aan de kledingvoorschriften houdt, oftewel schouders en knieën bedekken.

5. Wat Plai Laem
Naast de Wat Phra Yai ligt een ander bijzonder tempelcomplex: Wat Plai Laem. Het complex is in Thai-Chinese stijl gebouwd. De kleurrijke tempel is in 2004 in traditionele Thaise stijl gebouwd en wordt omgeven door een fraai aangelegde tuin. Het meest in het oog springend beeld is ontegenzeggelijk het beeld van de 18-armige godin Guanyin, die wordt gezien als de beschermster van vrouwen en kinderen, zieken en armen.



Ze heeft zo veel armen omdat ze dan meerdere mensen tegelijk kan helpen. De dikke, vrolijk lachende Boeddha is het stralende middelpunt van het complex. Het dertig meter hoge beeld is typisch Chinees en vertegenwoordigt gezondheid en welvaart.

6. Secret Buddha Garden 
De Secret Buddha Garden is in 1976 aangelegd door de Thaise fruitteler Nim Thongsuk. De man begon met het plaatsen van verschillende beelden rondom zijn landgoed wat uiteindelijk uitgroeide tot de Secret Buddha Garde. Deze ‘Boeddhatuin’ met prachtige beelden is letterlijk verstopt in de hoge heuvels van Koh Samui. Ondanks dat de tuin pas zo’n 40 jaar geleden is aangelegd, hangt er een historische en mysterieuze sfeer. De jungle baant zijn weg door de tuin en de huidige eigenaren hebben de natuur bewust zijn gang laten gaan.

Je kunt er zelfstandig heenrijden met de scooter of ervoor kiezen om een georganiseerde tour te doen. Als je zelf gaat, stop dan onderweg bij het hoogste punt van het eiland, het uitzicht is hier fantastisch.


7. Na Muang 2 Waterfall 
25/11 Amphoe, Lamai / Ma-zo van zonsopgang tot zonsondergang / Gratis entree.

De Na Muang 2 Waterfall is een leuke bezienswaardigheid als je zin hebt in wat actie. Deze waterval is misschien niet de grootste van het eiland, maar toch is de klim naar de top een beste klim. Eenmaal boven kun je afkoelen in het bad van de kleine waterval en genieten van een prachtig uitzicht. Als je vervolgens nog iets verder door gaat naar rechts, dan kom je pas uit bij de echte waterval. Na Muang 2 vind je door vanuit Lamai de hoofdweg richting het zuiden te volgen. Net voorbij Lamai staan bordjes die aangeven waar je rechts de bergen in moet slaan om bij de waterval te komen.

8. Koh Tan
Koh Tan, Koh Taen Island / Neem een longtailboot vanaf TongKrut Pier Restaurant voor ong. 1.500 baht.

Koh Tan, of Koh Taen, is een klein eilandje ten zuiden van Koh Samui. Op het eiland woekert een mooi mangrovebos, waar je via een wandelpad van houten vlonders in een kwartiertje doorheen loopt. Ook leven er wilde buffels en zwijnen op het eiland. Hoewel slechts een half uur varen van Koh Samui, is het contrast tussen beide eilanden groot. Koh Taen is puur natuur en rust. Het eiland is ruimschoots omgeven door indrukwekkende koraalriffen.


9. Hin Lad Jungle Temple
Bij de Hin Lad Waterval vind je een hele bijzondere tempel die midden in de jungle is gebouwd. De rust, de geluiden van de jungle, de prachtige beelden en de verlaten huisjes midden in de jungle zorgen voor een unieke belevenis. Als je na het rondstruinen nog genoeg energie hebt, maak dan zeker ook de tocht naar de waterval – wat de moeite waard is!
Vanaf de weg loop je in nog geen drie minuten naar te tempel toe. Volg op het complex de bordjes met allerlei wijze en filosofische spreuken die je naar kleine tempeltjes leidt. Als je voor 10:00 uur de waterval bezoekt, zijn er vaak nog geen toeristen. In de middag zijn er wel meer toeristen maar het is nooit echt druk.

Het Krua Hin Lad Restaurant, bij de ingang van het park, is een aanrader voor de liefhebbers van een traditioneel Thaise maaltijd. Ook kun je drinken en snacks kopen bij de kleine marktkraampjes voordat je begint aan het avontuur.

10. Vissers dorpje Bophut
Bophut is eigenlijk twee plaatsen; Bophut Beach, dat zich uitstrekt tussen Big Buddha en Maenam Beach, en het oude dorp Bophut.



Dit is misschien wel een van de oudste plaatsen op het eiland, een echt charmant vissersdorpje. Het is iets rustiger dan Chaweng Beach, maar zeker niet minder mooi. ’s Avonds kun je leuk wat drinken in een van de barretjes.


You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie