Food hotspots in Hanoi


In Hanoi is er ontzettend veel keuze wat betreft plekken om te eten: streetfood zittend op kleine plastic stoeltjes op de stoep, goede restaurants, rooftop bars of verborgen plekjes waarbij je drie trappen omhoog moet en vervolgens bij een restaurantje uitkomt waarbij het lijkt alsof je bij iemand thuis op zolder zit. Kortom: genoeg variatie.

(Street)food Tour

Het is daarom allereerst aan te raden om een Streetfood tour te doen, aangezien je zo gelijk van alles te weten komt over de verschillende gerechten die je kunt eten in Hanoi, maar ook waar je deze kunt eten. Wij hebben dit gedaan en zijn toen bij allerlei plekken uitgekomen waar wij zelf nooit aan gedacht hadden.
Als je uitgebreid wil lezen over de Streetfood tour die wij in Hanoi deden, klik hier.

In dit artikel lichten wij een aantal gerechten, streetfood hotspots en restaurants toe waar je lekker kunt eten tegen een goede prijs. We beginnen hierbij met wat uitgelichte gerechten in geheel Vietnam, voordat we doorgaan naar Hanoi.


Uitgelicht: Eten & drinken in Vietnam

  • Pho: Geschreven als Phở is het Vietnamese woord voor Noodle soep. Dit gerecht kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een reis in Vietnam. Een pho kun je bestellen met onder andere rund, ei, kip of seafood. Vervolgens wordt er naar smaak sjalotjes, gember, vissaus, basilicum, taugé en chilipeper aan toegevoegd.
  • Ban Xeo: Een grote, crispy rijst crepe gemaakt van rijstmeel, water en kurkumapoeder. Letterlijk vertaald "sissende pannenkoek" en is vernoemd naar het knetterende geluid dat het maakt wanneer het rijstbeslag in de hete koekenpan wordt gegoten.
  • White Rose: een delicate garnalen dumpling met crispy uien staat in Vietnam bekend als Banh Bao Vac. Ze zijn een specialiteit in Hoi An en je kan ze nergens anders vinden.
  • Bia hoi: 'vers' of tapbier die dagelijks gebrouwd wordt, zonder kunstmatige toevoegingen.
  • Vietnamese koffie: vaak geserveerd als ijskoffie of met gecondenseerde melk

Gerechten in Hanoi

Het echte hoogtepunt van de Hanoi vonden wij de koffie. Bijvoorbeeld Vietnamese koffie met kokosijs, gemaakt van ijs, coconut cream & gecondenseerde melk of de beroemde ‘egg coffee’. Er zijn genoeg opties!

Egg coffee
Eierkoffie coffee klinkt als een erg vreemde combinatie aangezien de koffie gemengd wordt met eierdooiers maar ook voor de mensen die geen koffie lusten is dit zeker het proberen waard. Het eimengsel is vrij zoet maar een goede combinatie met de zwarte koffie. Het mengsel doet een beetje denken aan drinkbare tiramisu.
  • Giang café: Er zijn meerdere egg coffee cafés in Hanoi, maar Giang café is de plaats waar het originele egg coffee recept van 1946 vandaan komt. Voor zo’n koffie betaal je ongeveer 30.000 dong (iets meer dan een euro). Zeker leuk om bij dan ook echt bij dit tentje de koffie te drinken.                                                     
  • Dream Beans Coffee: Dit koffietentje is beetje verscholen in een smal straatje (in de buurt van Tung's Kitchen) maar deze moet je zeker niet over slaan. De eigenaren zijn zo ontzettend enthousiast en met oprechte passie vertellen ze je over de ins- en outs van jouw koffie. Op dit moment is Dream Beans gesloten.
  • Tung's Kitchen: Hier dronken wij onze eerste egg coffee en dit bleek achteraf een van de meest romige te zijn, dus als je hiervan houdt is dit zeker een aanrader. De onderstaande foto is bij Tung's Kitchen genomen.

Bahn Xeo
  • May Taste: Dit was ons favoriete zaakje voor goedkoop en goed Vietnamees eten. Zit een beetje afgelegen, maar de Vietnamese pancake (banh xeo) is de beste die ik tot nu toe op heb in Vietnam.
Pho
  • Truyen Bat Dan: Als je echt traditioneel wilt eten, dan ga je naar dit zaakje. Bestel Pho, schuif ergens aan bij een tafeltje en proef traditioneel Vietnamees eten tussen de locals. 
Bahn mi
De Bahn Mi ga je overal in Vietnam tegen komen. Deze baguette, gevuld met groente, warm vlees of ei, is een overblijfsel uit de tijd dat Vietnam een Franse kolonie was. Het broodje dat je op elke hoek van de straat kunt vinden is topfavoriet onder veel backpackers. Het is ideaal als ontbijt, lunch, tussendoortje maar ook na een avondje feesten!
  • Pateta: In de old quarter eet je hier voor gemiddeld zo'n 25K VND de lekkere traditionele Vietnamese broodjes. Ze hebben ze een ruime keuze aan verschillende variaties op het traditionele broodje banh mi en je krijgt er zelfs gratis een banaantje bij.

Hoa Qua
Hoa Qua is een dessert en eet je dus aan het einde van de streetfood tour. Je krijgt een schaaltje gevuld met vers fruit, kokos- en gecondenseerde melk, ijs en jelly. Als je het toetje in eerste instantie ziet lijkt het een erg vreemde combinatie, maar geloof ons; als je al deze dingen mengt heb je echt een heerlijk toetje!

Streetfood hotspots

Deze streetfood eettentjes zijn gespecialiseerd in één specifiek gerecht.
  • Bun Cha 34: 34 P Hang Than (gerechten voor zo'n 35.000 d, 08:30 tot 17:00). De beste bun cha van Vietnam eet je hier! De nem, spring rolls, zijn ook heel erg lekker. Als je 's middags gaat krijg je kersverse broodjes.
  • Bun Rieu Cua: 40 P Hang Tre (bun rieu voor 25.000 d, 07:00 tot 09:30). Dit is een hele populaire plek waar je alleen 's ochtends vroeg de Hanoi classic bun rieu cua kan eten (een noedelsoep met rundvlees in een pittige krab bouillon. 
  • Banh Cuon: 14 P Hang Ga (gerechten vanaf 35.000 d, 08:00 tot 15:00). Je hoeft hier niet eens te bestellen, zorg ervoor dat je een plekje hebt en de banh cuon wordt vanzelf voor je neer gezet. Banh Cuon zijn een gestoomde en opgerolde rijstmeelpannenkoekjes.
  • Banh Goi: 14 P Hang Ga (snacks voor 35.000 d, 10:00 tot 19:00). Onder een grote boom bij de St. Joseph Cathedral, staat dit eettentje met specialiteit 'banh goi' gefrituurd bladerdeeg met varkensvlees, vermicelli en champignons, gegarneerd met zoete saus, peterselie en Spaanse peper.
  • Banh Mi Hoi An / Bami Bread: 98 P Hang Bac (gerechten vanaf 25.000, 07:00 tot 14:00). Je koopt hier baguettes met bijvoorbeeld gegrilde kip of varkensvlees, vaak zijn ze al uitverkocht voor sluitingstijd (zie onderstaand menu met locaties).
  • Mien Xao Luon: 87 P Hang Dieu (banh Mi 15.000 tot 25.000, 06:30 tot 22:30). Aan de muur hangt een foto met een klein aantal keuzes. Het zaakje ziet er niet geweldig uit maar het eten is wel heel lekker. De diep gefrituurde paling is een signature dish.
  • Pho Thin: 13 P Lo Duc (Pho 50.000, 06:30 tot 20:30). De rundvlees Noodle soep.
  • Xoi Yen: cnr P Nguyen Huu Huan & P Hang Mam (sticky rice vanaf 10.000 d, 07:00 tot 23:00). Xoi Yen is gespecialiseerd in sticky rice met verschillende toppings zoals ei of varkensvlees. Het is vooral ook erg leuk om te zien hoe ze het maken.

Restaurants

Naast streetfood tips, ook een aantal goed beoordeelde restaurantjes die wij vonden op Tripadvisor, en waar we vervolgens heen zijn gegaan om te kijken wat wij ervan vonden:

Hoang Cuisine 

66b Hang Buom 2nd floor, Hang Buom ward, Hoan Kiem. 


Hier hebben wij het lekkerst gegeten in Hanoi. In dit gezellige restaurantje kun je leuk op het balkon zitten met uitzicht op de straat, dit hebben wij dan ook gedaan. De gerechten zijn erg mooi opgemaakt en we kregen presentatie over hoe we onze 'bun cha' en 'Ibo cuon la lot' moesten eten. De bediening geeft veel goede informatie over activiteiten in Hanoi, zo werd ons bijvoorbeeld uitgelegd waar we lekker bier konden drinken.

De prijzen bij Hoang’s Restaurant liggen wat hoger dan gemiddeld. Voor een hoofdgerecht betaal je ongeveer 150.000 dong (zo'n €6), maar de kwaliteit en de presentatie van het eten zijn dan ook wat beter dan bij de goedkopere restaurants. We kregen daarbij ook onze eerste Rice wine (van het huis). 

Tung's Kitchen

20 Hang Non, Hoan Kiem.


Ook hier hebben wij op het balkon gezeten en dronken wij onze eerste eierkoffie. Het aardige mevrouwtje van de bediening van het restaurant legde ons uit dat je de lepel van boven naar beneden moet halen om de koffie zo te roeren door het eimengsel heen. De tiramisu-achtige substantie met de zwarte koffie onderin je kopje smaakt erg lekker.

Verder dronken wij hier verse passievrucht- en watermeloen juice en aten we Vietnamese loempia's. Maar dan de echte: springrolls met groente en eventueel vlees of vis die kort gefrituurd zijn en totaal niet lijken op de loempia's die wij in Nederland kennen.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie