Normen & waarden: Vietnam

In dit artikel bespreken we de etiquetteregels in Vietnam. Houd er rekening mee dat Aziaten niet snel iets zullen zeggen van je gedrag. Dat betekent niet dat ze het goedkeuren. Informeer daarom altijd naar de lokale gebruiken. 



In Vietnam zijn ze al aardig gewend aan toeristen, onder andere dankzij de Amerikaanse Oorlog. Net zoals in de buurlanden, zijn er ook in Vietnam dingen die je beter wel of niet kunt doen. Vaak lijken dit nietszeggende dingen waar je niet bij stilstaat, maar voor de locals betekenen ze veel.

Boeddhisme en tempels
In Vietnam staan minder tempels dan in Thailand maar ook hier dien je geschikte kleding te
dragen: je schouders en knieën moeten bedekt zijn en doe altijd je schoenen uit. Richt nooit je voetzolen naar een boeddha of persoon, ook je schoenen aan je backpack hangen wordt niet gewaardeerd. Vrouwen mogen monniken niet aanraken.

Familie en bezoek
Familie is heel belangrijk. Beledig nooit een familielid, zeker niet een oudere. Zij hebben vaak de meeste aanzien. Doe altijd je schoenen uit als je iemand thuis bezoekt. Vietnamezen stellen het op prijs als je wat mee neemt als je wordt uitgenodigd, denk bijvoorbeeld aan vers fruit. Als je gaat zitten bij het eten wacht je altijd eerst tot de oudste zit.

Eten en drinken
Gezamenlijk eten is belangrijk in Vietnam. Als je wordt uitgenodigd of samen met locals eet, dan is het gebruikelijk dat de oudste betaald. Als je iets aangeeft, dan doe je dat altijd met twee handen (ook al is het niet tijdens het eten). Dit is ook de reden waarom ze wisselgeld altijd met twee handen terug geven.

Omgang
Ook bij de Vietnamees is gezichtsverlies belangrijk. Negatieve onderwerpen worden vaak vermeden tijdens discussies. Kwaad worden op de Vietnamees of je stem verheffen is niet handig, dit is slecht voor hun aanzien. Blijf ze altijd respectvol behandelen. Raak nooit iemand aan op zijn of haar hoofd en wijs nooit met je vinger maar gebruik je hele hand.

Zijn er eventueel nog andere gebruiken of heb je nog toevoegingen? Laat ze hier onder achter in een reactie :)

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie