Normen & waarden: Indonesië
In dit artikel bespreken we de etiquetteregels in Thailand, Vietnam, Indonesië, Maleisië, Filipijnen en Cambodja. Houd er rekening mee dat Aziaten niet snel iets zullen zeggen van je gedrag. Dat betekent niet dat ze het goedkeuren. Informeer daarom altijd naar de lokale gebruiken.
Indonesië
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en geloof erg belangrijk in het dagelijkse leven.
Hou hier rekening mee als je naar dit land reist, er gelden namelijk andere regels voor het betreden van tempels of kleding dan in andere landen in Zuidoost-Azië.
Islam, Boeddhisme en tempels
Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Indonesiërs. Zeker de Islam en het boeddhisme. Toon respect voor het geloof. Net als er regels zijn voor het boeddhisme zijn er in Indonesië ook omgangsregels wat betreft de Islam. Zo is het bijvoorbeeld onbeleefd voor vrouwen om rond te lopen in schaarse kleding, vooral in steden als Atjeh (Sumatra). Probeer geschikte kleding te dragen. Ook is het drinken van alcohol op sommige plekken verboden.
Als je Balinese tempels (pura) binnen gaat draag dan geschikte kleding. Blote schouders of
een korte broek mogen niet. Vaak wordt verzocht een sarong of een ceremoniële sjerp om je middel te dragen.
Omgang
Net als in Thailand en Vietnam is ‘schaamte‘ iets wat Indonesiërs (malu) proberen te
voorkomen. Iemand belachelijk maken, schreeuwen of beledigen is not-done hier. Irritaties of verhitte discussies doe je eigenlijk altijd privé. Indonesiërs houden niet van conflicten. Ze zijn vriendelijk en rustig.
Indonesiërs kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Er zijn 12 versies van nee en die gebruiken ze niet vaak. Hou daar rekening mee. Indonesië is een erg groot land. Niet overal zijn ze gewend dat er toeristen komen. Als je foto's wil maken is het de bedoeling dat je niet binnen komt stormen, maar dit even navraagt (meestal doe je dit bij het dorpshoofd of de oudste persoon). Vraag: ‘Boleh?’. Dat betekent zoiets als ‘Mag ik?’.
0 reacties