Normen & waarden: Cambodja

In dit artikel bespreken we de etiquetteregels in Thailand, Vietnam, Indonesië, Maleisië, Filipijnen en Cambodja. Houd er rekening mee dat Aziaten niet snel iets zullen zeggen van je gedrag. Dat betekent niet dat ze het goedkeuren. Informeer daarom altijd naar de lokale gebruiken.

Cambodja
Boeddhisme en tempels
Cambodja is een boeddhistisch land en hier gelden over het algemeen dezelfde gedragsregels als in Thailand en Vietnam. Die hebben met name te maken met het geloof en de manier waarop je je kleed. Ga nooit te bloot over straat en toon altijd respect voor het geloof. Het tonen van genegenheid in het openbaar hoort niet.

Kleding
Respecteer de lokale dress-code, zeker bij religieuze bouwwerken. Dat betekent dat je nooit te bloot kunt rondlopen, behalve op het strand. Als je een tempel binnen gaat bedek dan je
schouders en knieën en doe schoenen uit, evenals hoeden en petten. Doe je schoenen uit als je een huis binnen gaat.

Eten
Tip: laat je chopsticks nooit in een V-vorm liggen. Dit is het teken van de dood.

Omgang
Net als buurlanden Thailand en Vietnam is gezichtsverlies ook bij de Cambodjanen belangrijk. Negatieve onderwerpen worden dan ook vaak vermeden tijdens discussies. Boos worden of schreeuwen tegen Cambodjanen resulteert in gezichtsverlies.

Ook in Cambodja zijn voeten onrein. Richt dus nooit je voeten naar een afbeelding van Boeddha, een persoon of een heilige plaats. Stap nooit over iemand heen als die zit of ligt. Raak nooit iemands hoofd aan, die is heilig in Azië. Vrouwen mogen monniken niet aanraken.You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie