Normen & waarden

In dit artikel bespreken we de etiquetteregels in Thailand, Vietnam, Indonesië, Maleisië, Filipijnen en Cambodja. Houd er rekening mee dat Aziaten niet snel iets zullen zeggen van je gedrag. Dat betekent niet dat ze het goedkeuren. Informeer daarom altijd naar de lokale gebruiken.

Thailand
Thailand is een van de populairste landen in Zuidoost-Azië, ze zijn hier aardig gewend aan toeristen. Echter betekent dit niet dat je je niet aan de normen en waarden van het land dient te houden. Er zijn dingen die je beter kunt laten, of juist wel kunt doen.

Boeddhisme en tempels
Beklim nooit zomaar een tempel, tenzij dit is toegestaan. Het boeddhisme is enorm belangrijk in Thailand. Vrouwen mogen monniken niet aanraken. Raak nooit iemand aan op zijn of haar hoofd. Het hoofd wordt gezien als het heiligste gedeelte van het lichaam.

Het Koningshuis
Beledig nooit het koningshuis of de koning in Thailand. Er staan zelfs gevangenisstraffen op. Dit houdt in: geen gekke selfies maken, niet aanraken maar bijvoorbeeld ook niet op een geldbiljet staan (met afbeeldingen van de koning). Zo gauw het volkslied wordt gespeeld, wordt er van je verwacht dat je opstaat.

Kleding
Als je tempels binnen gaat dien je geschikte kleding te dragen: je schouders en knieën moeten bedekt zijn en doe altijd je schoenen uit. Ook als je iemands huis naar binnen gaat. Richt nooit je voetzolen naar een Boeddha of persoon, ook je schoenen aan je backpack hangen wordt niet gewaardeerd. Ook als je even van het strand af gaat, bedek je jezelf met een sarong/ kleding.

Omgang
Gezichtsverlies is belangrijk bij de Thai, negatieve onderwerpen worden vaak vermeden tijdens discussies. Kwaad worden op de Thai (ook al vragen ze erom) of je stem verheffen is niet handig, dit is slecht voor hun aanzien.



Vietnam
Ook in Vietnam zijn ze gewend aan toeristen, onder andere dankzij de Amerikaanse Oorlog. Ook in Vietnam kun je dingen beter wel of niet doen, vaak lijken dit nietszeggende dingen waar je niet bij stilstaat, maar voor de locals betekenen ze veel.

Boeddhisme en tempels
In Vietnam staan minder tempels dan in Thailand maar ook hier dien je geschikte kleding te
dragen: je schouders en knieën moeten bedekt zijn en doe altijd je schoenen uit. Richt nooit je voetzolen naar een boeddha of persoon, ook je schoenen aan je backpack hangen wordt niet gewaardeerd. Vrouwen mogen monniken niet aanraken.

Familie en bezoek
Familie is heel belangrijk. Beledig nooit een familielid, zeker niet een oudere. Zij hebben vaak de meeste aanzien. Doe altijd je schoenen uit als je iemand thuis bezoekt. Vietnamezen stellen het op prijs als je wat mee neemt als je wordt uitgenodigd, denk bijvoorbeeld aan vers fruit. Als je gaat zitten bij het eten wacht je altijd eerst tot de oudste zit.

Eten
Gezamenlijk eten is belangrijk in Vietnam. Als je wordt uitgenodigd of samen met locals eet, dan is het gebruikelijk dat de oudste betaald. Als je iets aangeeft, dan doe je dat altijd met twee handen (ook al is het niet tijdens het eten). Dit is ook de reden waarom ze wisselgeld altijd met twee handen terug geven.

Omgang
Ook bij de Vietnamees is gezichtsverlies belangrijk. Negatieve onderwerpen worden vaak
vermeden tijdens discussies. Kwaad worden op de Vietnamees of je stem verheffen is niet
handig, dit is slecht voor hun aanzien. Blijf ze altijd respectvol behandelen. Raak nooit iemand aan op zijn of haar hoofd en wijs nooit met je vinger maar gebruik je hele hand.



Indonesië
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en geloof erg belangrijk in het dagelijkse leven.
Hou hier rekening mee als je naar dit land reist, er gelden namelijk andere regels voor het betreden van tempels of kleding dan in andere landen in Zuidoost-Azië.

Islam, Boeddhisme en tempels
Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Indonesiërs. Zeker de Islam en het boeddhisme. Toon respect voor het geloof. Net als er regels zijn voor het boeddhisme zijn er in Indonesië ook omgangsregels wat betreft de Islam. Zo is het bijvoorbeeld onbeleefd voor vrouwen om rond te lopen in schaarse kleding, vooral in steden als Atjeh (Sumatra). Probeer geschikte kleding te dragen. Ook is het drinken van alcohol op sommige plekken verboden.

Als je Balinese tempels (pura) binnen gaat draag dan geschikte kleding. Blote schouders of
een korte broek mogen niet. Vaak wordt verzocht een sarong of een ceremoniële sjerp om je middel te dragen.

Omgang
Net als in Thailand en Vietnam is ‘schaamte‘ iets wat Indonesiërs (malu) proberen te
voorkomen. Iemand belachelijk maken, schreeuwen of beledigen is not-done hier. Irritaties of verhitte discussies doe je eigenlijk altijd privé. Indonesiërs houden niet van conflicten. Ze zijn vriendelijk en rustig.

Indonesiërs kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen. Er zijn 12 versies van nee en die gebruiken ze niet vaak. Hou daar rekening mee. Indonesië is een erg groot land. Niet overal zijn ze gewend dat er toeristen komen. Als je foto's wil maken is het de bedoeling dat je niet binnen komt stormen, maar dit even navraagt (meestal doe je dit bij het dorpshoofd of de oudste persoon). Vraag: ‘Boleh?’. Dat betekent zoiets als ‘Mag ik?’.




Maleisië
Net zoals in Thailand zijn ze in Maleisië wel gewend aan toeristen, dit betekent niet dat je
nergens rekening mee dient te houden. Lokale gebruiken of normen en waarden zijn niet altijd bekend, ook wij weten dit niet. Daarom is het verstandig om eerst te vragen of het oké is als je iets doet (simpele dingen die in Nederland normaal zijn zoals een foto maken, alcohol drinken of mensen aanraken zijn in Maleisië niet normaal).

Boeddhisme en tempels
In sommige gedeeltes is men streng gelovig. Dan die je rekening te houden met publiekelijk je liefde tonen en het drinken van alcohol. Het drinken van alcohol buiten de aangewezen bars/ clubs en zelfs vakantieoorden is niet handig.

Kledingvoorschriften
Tempels en moskeeën staan in Maleisië naast elkaar, maar hebben elk andere regels. Het komt er vaak op neer dat je geschikte kleding dient te dragen, je kan geweigerd worden als je geen geschikte kleding draagt.

Voor zowel mannen als vrouwen is het te bloot rondlopen een no-go. Vaak wordt gezegd dat zowel mannen als vrouwen hun torso bedekt moeten houden. Een korte broek of rok dient minimaal tot de knie te komen. Strakke kleding worden vaak afgekeurd, vooral voor vrouwen.
In grote steden als Kuala Lumpur wordt hier overigens niet op gelet.

Omgang
Maleisië is een multicultureel land. Ze streven er allemaal naar om gezichtsverlies tegen te
gaan en schaamte te vermijden, zowel in de publieke als privé. Gezichtsverlies, of behoud
wordt gelinkt aan een goede naam, goed karakter, en aardig zijn voor je naaste. Openlijk
Maleisiërs beschuldigen, schreeuwen of belachelijk maken is dus not-done.



Filipijnen
In de Filipijnen zijn er een stuk minder dingen waar je rekening mee dient te houden. De locals zijn over het algemeen erg vriendelijk en open. Religieuze bouwwerken vind je hier bijna niet, op een aantal kerken na. Hier zijn geen strenge regels.

Omgang
Een van de belangrijkste elementen in de Filipijnse samenleving is hiya. Dit is zoiets als
gezichtsverlies zoals ze dat in Thailand en Vietnam kennen. Eigenlijk betekent het een gevoel van schaamte. Hiya is een factor in bijna alle sociale situaties. Zo stelt men soms geen vragen uit angst dat hij/zij misschien dom overkomt, niet uit desinteresse.

Het is ook hiya dat er voor zorgt dat veel Filippino’s weigeren om het openlijk met elkaar oneens te zijn. Beschuldigd worden van walang-hiya (schaamteloos zijn) is de grootste belediging. De Filipijnse versie van gezichtverlies is amor-propio.



Cambodja
Boeddhisme en tempels
Cambodja is een boeddhistisch land en hier gelden over het algemeen dezelfde gedragsregels als in Thailand en Vietnam. Die hebben met name te maken met het geloof en de manier waarop je je kleed. Ga nooit te bloot over straat en toon altijd respect voor het geloof. Het tonen van genegenheid in het openbaar hoort niet.

Kleding
Respecteer de lokale dress-code, zeker bij religieuze bouwwerken. Dat betekent dat je nooit te bloot kunt rondlopen, behalve op het strand. Als je een tempel binnen gaat bedek dan je
schouders en knieën en doe schoenen uit, evenals hoeden en petten. Doe je schoenen uit als je een huis binnen gaat.

Eten
Tip: laat je chopsticks nooit in een V-vorm liggen. Dit is het teken van de dood.

Omgang
Net als buurlanden Thailand en Vietnam is gezichtsverlies ook bij de Cambodjanen belangrijk. Negatieve onderwerpen worden dan ook vaak vermeden tijdens discussies. Boos worden of schreeuwen tegen Cambodjanen resulteert in gezichtsverlies.

Ook in Cambodja zijn voeten onrein. Richt dus nooit je voeten naar een afbeelding van Boeddha, een persoon of een heilige plaats. Stap nooit over iemand heen als die zit of ligt. Raak nooit iemands hoofd aan, die is heilig in Azië. Vrouwen mogen monniken niet aanraken.



You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie