Food h(e)aven: Kuala Lumpur


Kuala Lumpur is de food haven van Azië. Er zijn maar weinig steden in de wereld met een vergelijkbare hoeveelheid goede restaurants, foodcourts en eetstraten als in Kuala Lumpur. Dan zijn er nog de hawkers, kleine eetkraampjes aan de weg of kleine lokale restaurantjes binnen de woonwijken.

Uit eten gaan in Kuala Lumpur is goed betaalbaar. Langs de weg is spotgoedkoop, maar ook een uitgebreid diner is niet te vergelijken qua prijs met wat we in Nederland gewend zijn.


Koffie en thee 

Voordat we alle eetgelegenheden gaan bespreken, is het eerst belangrijk om te weten wat je gaat eten. Een aantal dingen die je kunt uitproberen zijn:
  • Kaya Toasts: een welbekend ontbijt in snackstijl in Maleisie (en in Singapore). De toasts zijn bereid met kaya, suikerhoudende kokosmelk gemengd met eierbrood en soms gesandwiched met een koud blokje boter, wat een unieke smaak geeft. Als je bij een traditioneel Chinees café bent, is het leuk om een keer de toasts te bestellen.
  • Kopi: Koffie in Maleisie komt in verschillende varianten. Kopi-O is koffie zonder melk, Kopi-C is koffie met melk en Kopi-Cham is koffie met melkthee. De menus geven geen uitleg over wat wat is, dus het is handig om te weten wat je wil bestellen. Kopi (koffie) en teh (thee) kunnen worden aangepast naar wat je wil door de volgende achtervoegsels te gebruiken bij het bestellen:
    • Peng: met ijs
    • Si of C: met ongezoete gecondenseerde koffiemelk
    • Siew dai: minder suiker
    • Ga dai: meer suiker
    • O: geen melk, alleen suiker
    • Kosong: niets, geen suiker
    • Kao: extra dik
    • Poh: extra dun
    • Di Loh: geen water toegevoegd
      • Bijvoorbeeld: een koffie met melk maar zonder suiker is dan een Kopi Si Kosong.
  • Teh Tarik: Teh Tarik (pulled tea) is een combinatie van zwarte thee, gecondenseerde melk en de pull-techniek, die resulteerd in een bruisende zoete melkthee. Perfect voor warm weer.

Gerechten

  • Nasi Lemak: Een heerlijk Maleisisch gerecht dat wordt geserveerd met rijst gekookt in kokosmelk en pandanblad, gebakken kip, inktvis in chili, kleine gefrituurde vis en pinda's. Sterk aanbevolen!
  • Laksa: dit is een ander populair gerecht in Maleisie. Laksa wordt geserveerd met rijksnoedels in pittige curry of zure bouillon (tamarinde). Je moet ervan houden, maar het is zeker het proberen waard.
  • Roti Canai: dit is een Indiaas gerecht dat wordt geserveerd met krokant flatbread (roti) en twee tot drie verschillende sauzen met verschillende kruiden.
  • Kway Teow en Mee (of het nu Mee Goreng, Hokkien Mee of Kway Teow is): zijn hele lekkere noedels. Kway Teow zijn platte reepjes rijstnoedels, en Mee zijn gele noedels zoals we die kennen.
Nasi Lemak:

Lunch (sushi)
In Maleisie eet men eigenlijk altijd warm, maar als je zin hebt in een Westerse lunch met een lekker broodje, dan zijn er ook genoeg leuke plekjes te vinden. Ook populair als lunch zijn de sushiketens als Sakae Sushi, Sushi King (goedkoop), Sushi Zanmai en Sushi Tei. Populaire lokale restuarants voor een lunch zijn de vele mamak restaurants. Dit is een combinatie van Maleis en Indiaas eten.

Restaurant tips:

  • Ril's (Bangsar)
  • Fierce Curry House (Bangsar)
  • Simply Mel's (Bangsar South)
  • Ben's Restaurant (diverse vestigingen)
  • Giovino (Chankat)
  • Express Teppanyaki (Pavilion KL)
  • Ichiban Boshi (Pavilion KL)
  • Ikkyu (Taman Desa)
  • YUZU (The Gardens)
  • Flying Chillies (The Gardens)
  • Kim Lian Kee (Chinatown)
  • My Elephant (Petaling Jaya)
  • Fatty Crab (Petaling Jaya)
  • Jogoya (Starhill)

Foodcourts

In Kuala Lumpur vind je diverse foodcourts met lokale gerechten (vooral veel Chinese gerechten) centraal staan. Foodcourts zijn grote eetpleinen met vaak tientallen tot wel honderden hawkers (eetstalletjes) bij elkaar. Het aanbod is overweldigend. Een typische foodcourt bevat een vierkant van hawkers, met een groot aantal tafeltjes en plastic stoelen. Het principe is als volgt:
  1. Ga aan een tafel zitten en onthoud je tafelnummer
  2. Zodra je zit komt er een drankverkoper op je af. Bestel eventueel wat te drinken
  3. Loop langs de hawkers (als het druk is kan één persoon het beste bij de tafel blijven), bestel wat je wil en geef telkens je tafelnummer door
  4. Als je klaar bent met bestellen loop je terug naar je tafel en worden je bestellingen gebracht
  5. Reken af wanneer je de bestelling ontvangt
Het voordeel van dit systeem is dat je niet gehaast hoeft te eten. Je kunt beginnen met een kleine bestelling, en later nog wat proberen. Om de kosten hoef je het niet te laten; een standaard gerecht kost vaak niet meer dan RM5/RM10.

Bij Hutong, Lot10 heb je een grote hoeveelheid Chinese Hawkers. Ook leuk is de Foodrepublic in de luxe mall Pavilion KL. Ook hier heb je alles onder één dak. Wil je wat meer tussen de locals eten (hoewel je bij de eerder genoemde plekken ook vooral tussen locals zit) dan is Sungei Wang foodcourt het overwegen waard.

Populaire foodcourts:
  • Huting Lot10
  • Singatures Suria KLCC
  • Sungei Wang Foodcourt
  • Ming Tien Taman Megah
  • Asia Café Subang Jaya
  • Damansara Uptown food court
  • Foodrepublic Pavilion KL
  • Oasis Mid Valley
  • Kuchai Lama Hawker Centre
  • SS2 Selera Malam
  • Imbi Hawker Stalls
  • 188 KK Old Klang Road
De beste foodcourts liggen buiten het centrum. Ben je avontuurlijk aangelegd, neem dan een taxi naar Kuchai Lama Hawker Centre, of naar Ming Tien in Taman Megah. Dit zijn fantastische foodcourts waar het 24/7 gezellig en druk is. Behalve wat expats kom je er doorgaans geen toeristen tegen.


Eetstraatjes

Tip: Jalan Alor in Bukit Bintang
Naast de foodcourts heb je ook nog een aantal eetstraten in Kuala Lumpur. Dit zijn straten vol restaurantjes, vaak met de tafeltjes op straat waardoor er geen verkeer meer door kan. De eetstraat bij Jalan Alor in Bukit Bintang is het populairst, vooral om het zo centraal ligt en daarom makkelijk voor toeristen bereikbaar is. 's Avonds komen er veel toeristen op af, maar overdag zit de hele eetstraat vol met locals die er hun lunch nuttigen.

Een andere populaire eetstraat is Kampung Baru, dichtbij het metrostation met dezelfde naam (1 stop vanaf KLCC). Hier heb je ook weer tig restaurantjes naast elkaar. Vooral tof is het fantastische uitzicht op de Petronas Twin Towers op de achtergrond. Ook zeer populair is Jalan Klang Lama, of Old Klang Road. Op deze eetstraat liggen niet alle restaurantjes naast elkaar; maar wel op loopafstand van elkaar. Vooral populair zijn de vele Bak Kut Teh tentjes.


Uitgelicht: Nasi Kandar Pelita
149 Jln Ampang, Kuala Lumpur, 24/7 open, MYR 2-8 (tussen de 40 eurocent en €1,65). 
Een restauarant dat absoluut vermeld moet worden in dit artikel is Nasi Kandar Pelita. Dit is echt een avondje met de locals eten, je krijgt dan ook wat cultuur mee. Hier krijg je een maaltijd van voortreffelijke roti canai (gefrituurd brood met dhal- en kipcurry) voor geen geld.

Uitgelicht: Tg's Nasi Kandar (de nummer 1 qua goedkope restaurants op Tripadvisor)
3 Jalan Tengkat Tong Shin | Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Open van 12 tot 23 uur.
Dit restaurant ziet er misschien niet geweldig uit, maar dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit van het eten. Het is voornamelijk Indiaas en in het restaurant vind je foto's van de verschillende gerechten, wat het kiezen een stuk gemakkelijker maakt.

Uitgelicht: Opium (wat meer fancy, de nummer 12 van alle restaurants op Tripadvisor)
50 Changkat Bukit Bintang, Kuala Lumpur 50200. Open van 17:00 tot 01:00. Het menu. Chefs choice visgerecht voor twee personen 130 MYR (30 euro, all you can eat lunch hapjes) voor 6,70 p.p.
Super fijne bediening, live muziek en overheerlijk eten. Echt een aanrader! Het is wel wat duurder dan gemiddeld, maar dat is het zeker waard.



Mamak restaurants
Mamak restaurants zijn populair in Kuala Lumpur; op elke straathoek heb je er wel een. De term Mamak verwijst naar de Tamil moslims, die de eetgelegenheden populair hebben gemaakt in Maleisie. Sommige gerechten zijn afkomstig uit de Indiase keuken, anderen uit de Maleise keuken. Er zijn ook nieuwe gerechten ontstaan uit een mix van kruiden en ingrediënten uit beide keukens. Mamak-restaurants hebben vaak een relaxte en ongedwongen sfeer, en locals uit alle lagen van de bevolking eten er hun dagelijkse maaltijden. De prijzen van gerechten zijn altijd erg laag, voor RM10 heb je al een vol bord.

De meeste Mamak-restaurants serveren witte rijst, nasi lemak, nasi goreng, noodle gerechten, kip tandoori, naan brood, roti canai en mee goreng. Daarnaast heb je nog tientallen bijgerechten. Vaak wordt er een bord voor je opgeschept, maar je kunt ook aangeven je eigen maaltijd te willen samenstellen (dan is het meer een buffet). Dat is prettig, omdat je dan zelf kunt kiezen wat je neemt. Mamak-restaurants zijn vaak fel verlicht, en staan vol met roestvrijstalen (of plastic) tafels en stoelen. Aan de muren hangen meerdere televisies; tijdens lokale voetbalwedstrijden zit het restaurant vaak bomvol. Mamak is meer dan alleen een restaurant, het is onderdeel van de lokale cultuur in Maleisie.

Luxe restaurants

Als je het eten langs de straat zat bent, kun je goed terecht in Kuala Lumpur om enes wat luxer te eten. Een aantal tips voor fine dining in Kuala Lumpur, bij restaurants die al in de prijzen zijn gevallen en hoog scoren op lijsten van beste eetgelegenheden. Bij de meeste onderstaande restaurants is een dress-code van toepassing (een t-shirt en slippers zijn niet toegestaan).
  • Cilantro
  • Bijan
  • La Vie En Rose
  • Lafite
  • Shook Restaurant
  • Sage
  • Cuisine Gourmet by Nathalie
  • Shanghai
  • Enak
Prijzen
Uit eten in Kuala Lumpur is over het algemeen erg goedkoop. Een gerecht bij een hawker of mamak kost meestal nog geen RM10. Een los gerecht (maaltijd voor 1 persoon) in de Foodrepublic van Pavilion KL kost meestal tussen RM12 en RM20. Je kunt het echter zo duur maken als je wilt. In de meeste restaurants ben je tussen RM60 en RM120 kwijt voor een maaltijd voor twee personen. Zo kost een volle tafel met sushi bij Ichiban Boshi (Pavilion KL) ongeveer RM90 (2p). De gemiddelde rekening bij ketens als Ben's Restaurant, La Bodega, T.G.I. Friday's en bij Tony Romas ligt meestal tussen RM75 en RM100 (2p).



Skybars

Kuala Lumpur staat vol wolkenkrabbers, er zijn tientallen restaurants en barretjes te vinden op de hoogtste verdiepingen van deze gebouwen. Tijdens een drankje kun je van het schitterende uitzicht genieten. De volgende skybars zijn absoluut de moeite waard:
  • Traders Skybar
  • Rootz Rooftop Bar
  • Marini's on 57
  • Heli Lounge Bar 
    • Overdag is het een helikopterplatform, ’s avonds verandert het in een bar waar veel andere reizigers komen. Dé plek in Kuala Lumpur op te genieten van alle lichtjes en het uitzicht op de Petronas.
  • Luna Bar
  • View @ G Tower

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie