Betalen in AziëJe bezig houden met waar je geld pint en hoeveel je opneemt klinkt wellicht vrij suf, maar het is verstandig om toch met wat dingen rekening te houden. Met behulp van onderstaande tips kun je zomaar een paar euro per pinbeurt besparen. Als je langere tijd reist komt dat neer op heel wat geld waar je zelf leuke dingen mee kunt doen, in plaats van het geld schenken aan de banken.
With or without conversion?

Als je voor het eerst in Azië pint valt je ongetwijfeld gelijk op dat je bij de meeste banken moet kiezen tussen with conversion of without conversion. Bij with conversion hanteert de bank waar je pint haar eigen wisselkoers. Dit is voornamelijk een extra verdienmodel voor ze. Gun ze dit extra geld niet en kies altijd voor without conversion. Kan zomaar een paar euro schelen per transactie.

Pinnen per land in Azië
Per land zijn er aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bovendien zijn er vaak banken die duidelijk de beste keuze zijn om je geld bij op te nemen. Artikel met dank aan Pinnen in Azië. Tips om geld te besparen.

Thailand
In het snel moderner wordende Thailand kun je tegenwoordig bijna overal pinnen. Alleen op de kleinere Thaise eilanden zul je wat meer moeite hebben. Helaas rekenen de Thai wel een forse fee per transactie, vaak is dit 220 bath – een kleine 6 euro. Neem dus zoveel mogelijk op per pinbeurt. Je kunt het beste pinnen bij de Citybank, hier heb je namelijk geen fee! Deze banken zijn echter alleen in Bangkok te vinden.

Vietnam
Het grootste probleem in Vietnam is dat je bij de meeste banken maar maximaal 3 miljoen dong kunt pinnen, omgerekend zo’n €122 op het moment van schrijven. Omdat je vaak ook nog een paar euro fee betaald lopen de kosten flink op. Vermijd dit door te pinnen bij de Military Bank. Hier kun je soms – om voor ons onduidelijke reden echter niet altijd – tot 5 miljoen opnemen en je betaalt geen fee. Andere goede keuzes zijn de Agribank met een betere fee dan de meeste andere banken – 22k – en de Commonwealth banken waar je ook maximaal 5 miljoen dong per pinbeurt kunt opnemen – Commonwealth zit vooralsnog alleen in Ho Chi Minh City.

Cambodja
Rabobank passen kunnen hier wat problemen opleveren. Als je een pinautomaat hebt gevonden raden we aan flink wat geld in te slaan. Een creditcard als backup komt ook goed van pas.

Indonesië
In de meeste toeristische bestemmingen is pinnen tegenwoordig totaal geen probleem, in de kleinere bestemmingen kun je beter wel wat geld achter de hand houden. Bij de meeste banken kun je maximaal 2,5 miljoen rupiah opnemen, ongeveer €175. Gelukkig betaal je in Indonesië geen hoge fee’s, maar meer geld opnemen om de kosten te drukken is altijd voordeliger. Een duidelijke voordeligste optie is er niet echt. BCA, Mandiri en BNI zijn prima keuzes.

Maleisië
Pinnen in Maleisië is nergens een probleem. De Maybank en CIMB pinautomaten zijn de twee populairste mogelijkheden. Je betaalt wel ongeveer €3 per transactie, dus neem ook hier grotere bedragen op.

Filipijnen
Zeker op Palawan – zelf in het populaire El Nido – is pinnen lang niet altijd mogelijk. Ook op andere kleinere eilanden komen regelmatig problemen voor. Als je al kunt pinnen is er maar een bank beschikbaar, dus veel keuze heb je niet. Per transactie ben je ruim €3,50 kwijt. Over het algemeen kun je maximaal 10.000 peso opnemen, ongeveer €180.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie