10 must-sees in Sumatra


Vaak wordt er gekozen voor Bali, Java of de Gili eilanden wanneer mensen voor de eerste keer in Indonesië komen. Het is zonde dat Sumatra dan overgeslagen wordt, vooral als je je bedenkt dat het makkelijk te bereiken is en een stuk rustiger. De vulkanen, jungles, rijstvelden, valleien, watervallen en tropische stranden maken Sumatra ontzettend veelzijdig.

De beste tijd om Sumatra te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot september. In dit artikel bespreken we de 10 must-sees van Sumatra.

1. Bukit Lawang 

Bukit Lawang is een klein dorp aan de rand van Gunung Leuser National Park. Dit beschermde gebied strekt vanaf Sumatra tot en met de Aceh provincie. De regio staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Je vind hier neushoorns, tijgeres, olifanten, fairs en luipaarden. Het ark staat echter voornamelijk bekend de Orang Oetangs die er leven. Door middel van het doen van een trekking door het gebied zie je het meest. Kies je voor een meerdaagse trekking, dan overnacht je zelfs midden in het regenwoud. Als je geen behoefte hebt om naar beneden te lopen, kun je ook met een tube de rivier naar beneden.

Hoewel de voorzieningen steeds beter worden is stroomuitval is de normaalste zaak van de wereld. Een zaklamp, extra batterij voor je camera en een powerbank zijn dan ook geen overbodige luxe hier. Er is in het dorp zelf geen ATM. De dichtstbijzijnde ATM is 10 kilometer verderop, maar met een scootertaxi zit je daar zo. Om problemen te voorkomen kun je beter cash pinnen en meenemen.

Bukit Lawang
In Bukit Lawang zelf is niet heel groot, maar wel leuk om te verkennen en heeft ook leuke dingen te bieden naast de Orang Oetangs. Je kunt er bijvoorbeeld zwemmen in de rivier, de locals doen dit ook veel. Je vind er aan het water ook allerlei leuke restaurantjes en bars. Let wel op bikini’s zijn hier niet toegestaan. Trek een shirt en korte broek aan als je wil zwemmen. Het dorpje is volledig om de rivier heen gebouwd. Dit is dan ook de reden dat je er zo veel hangbruggen vind. Een ti wat betreft het eten in Bukit Lawang is Junia's. Het is een leuke plek én je zit aan het water.

De Bohorok rivier
De Bohorok rivier loopt dwars door Bukit Lawang. Dat maakt deze locatie erg geschikt voor tuben, dit kun je in het dorp zelf regelen (of eventueel iemand bij je accommodatie vragen) en is absoluut een leuke activiteit. Het kost ongeveer US$10 tot US$15 per persoon.

Orang Oetangs
Dit is natuurlijk dé reden om Bukit Lawang te bezoeken, je kunt hierbij de jungle trekking niet overslaan. Het is een unieke ervaring en samen met Borneo is dit de enige plek waar de ‘People of the Forest’ nog in het wild leven. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum waar de apen die uit gevangenschap bevrijd zijn, losgelaten werden en voorbereid werden op het leven in de jungle. Je kunt verschillende tochten boeken, van drie uur tot 4 dagen. Er wordt aanbevolen om minstens twee dagen de jungle in te gaan. Hoe langer je trekking is, hoe verder je de jungle in trekt en hoe groter de kans dat je bijzondere dieren spot.

2. Tangkahan

Als je olifanten wil zien in Sumatra, dan kun je het beste naar Tangkahan gaan. Het is een jungle paradijs, dat nog niet zo druk en minstens zo mooi is als het bekende Bukit Lawang met de orang-oetangs. Tangkahan is een prachtig regenwoud met blauwgroene rivieren, watervallen en warmwaterbronnen.

De weg ernaartoe
De weg naar Tangkahan toe gaat door de palmolie en rubberplantages en is een enorm slechte weg. De bewoners zijn nog maar nauwelijks gewend aan toeristen. Vanaf Medan kost het je wel 5,5 uur om er te komen met de auto. Vervolgens kom je wel op een prachtige plek aan om weer tot rust te komen.

Tangkahan bevind zich binnen Gunung Leuser Nationaal park en hier leven vele apen soorten. De hoofdreden om erheen te gaan zijn de olifanten. Je kunt op de olifanten rijden. Dit is iets dat wij absoluut niet aanbevelen, vooral tijdens het hoogseizoen een enorme belasting voor de olifanten. Je kunt er echter ook voor kiezen om ze te wassen of eten te geven.

3. Berastagi

Berastagi ligt tussen de vulkanen van Noord Sumatra. De Nederlanders kwamen vanuit Medan naar deze vallei om de hitte te ontvluchten. Destijds werd hier het begin van Berastagi gelegd. Het ligt een stuk hoger dan de steden op Sumatra.
Naast de wandeltochten naar de vulkanen is er in Berastagi zelf niet heel veel te beleven,  er zijn wel een aantal leuke dorpen te vinden niet ver van Berastagi met traditionele huizen. Deze dorpen worden minder vaak bezorgd dat de huizen bij Lake Toba.

4. Gunung Sibayak & Sinabung

Vulkanen
De vulkanen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden, je kunt de geisers bezoeken en wandelingen maken. Er zijn twee vulkanen. De Gunung Sibayak van 2094 m hoog is erg toegankelijk voor toeristen. De Gunung Sinabung is 2450 meter hoog.

Gunung Sibayak
Je kunt de Gunung Sibayak vulkaan helemaal oplopen en de krater van deze actieve vulkaan bekijken. Je kunt een gids huren om dit te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf de wandeling te maken. Vanuit Berastagi is dit ongeveer drie uur, je kunt hier een uur vanaf halen als je begint vanaf Semangat.

De Gunung Sinabung heeft een veel hogere top dan de Gunung Sibayak en is lastiger te beklimmen, je hebt hiervoor zeker een goede gids nodig.

5. Tobameer


Het Tobameer is misschien wel de bekendste attractie van Sumatra, het ligt ongeveer op 5 uur rijden vanaf Medan. Het meer is ontstaan uit een vulkaan uitbarsting die zo sterk was, dat er een gigantisch meer is gevormd, of volgens lokale legende dankzij de wens van de grote vis.

Met een diepte van 450 meter is het het diepste meer ter wereld. Vroeger stond het meer bekend als echte feestbestemming, maar nu is het er erg relaxt. Het is een mooie bergachtige omgeving, en je moet dan ook zeker een uitkijkpunt zoeken om foto's te maken.

6. Samosir

Midden op het meer ligt het eiland Samosir. Op dit eiland kun je overnachten en zijn de meeste activiteiten te vinden. De twee populairste dorpjes op Samosir zijn Tuk Tuk en Tomok. Tomok is een klein dorpje met winkeltjes en het Batak museum. Op Tuk Tuk bijvoorbeeld kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken zoals het graf van koning Sidabutar. Je kunt een scooter huren om de omgeving te bekijken en een rondje om het eiland te maken, hierbij kom je veel rijstvelden tegen.

Batak
De Batak stammen zijn een grote bevolkingsgroep op Samosir en er zijn meerdere Batak dorpen te vinden. In deze dorpen vind je bijzondere huizen die je van dichtbij kan bekijken en zelfs in kan slapen.

Om bij Samosir te kunnen komen vanaf bijvoorbeeld Medan, ga je eerst naar Parapat. Daar kun je blijven of je kunt ervoor kiezen om door te gaan naar met een boot naar Samosir.

7. Mentawai Islands


De Mentawai eilanden zijn vier bewoonde eilanden waar slechts 65000 mensen wonen, de eilanden liggen voor de kust van West Sumatra en je vind er oerwouden, helderblauw water, golven die tot de beste van de wereld behoren. Sufers van over de hele wereld komen hierheen aangezien de eilanden worden gezien als een van de meest consistente surf bestemmingen ter wereld. De beste tijd om te gaan is vanaf maart tot november, tijdens het droog seizoen.

Daarbij kun je er de Mentawai stam bezoeken. Deze stam leefde eeuwenlang geïsoleerd en leven voornamelijk van het land. Ze verbouwen vruchten en jagen op wilde dieren en vissen. De Mantawai stam staat bekend om hun tatoeages en geslepen tanden. Door middel van een trekking met een lokale gids kun je de stam bezoeken, je krijgt dan uitleg over de cultuur en manier van leven.

Goed om te weten..
Voordat je naar de Mentawai eilanden gaat is het verstandig om het een en ander voor te bereiden, want er is geen mobiel netwerk en er is niets te verkrijgen. Wat je niet mag vergeten zijn malariapillen en DEET, omdat er zowel malaria als knokkelkoorts voorkomt op de eilanden.

8. Padang

Padang is gelegen in West Sumatra en is een een mix van cultuur én natuur. Het meerendeel van de inwoners behoort tot de Minangkabau, een van oorsprong Maleis volk dat ook de Minang wordt genoemd, ze zijn overwegend moslims en de stad is vrij conservatief. Vrouwen moeten daarom hun schouders en knieën bedekken. Naast de Minang is een gedeelte van de bevolking Chinees, Padang heeft dan ook een eigen Chinatown met daarin de See Nien Kiong tempel. Typerend voor Padang zijn de minibusjes, Angkots, die overal rondrijden. In de oude stad van Padang kun je Nederlandse architectuur bekijken aan de Muara rivier, deze ligt vol met bootjes.

Eten in Padang
Padang heeft een unieke keuken met invloeden uit India en het Midden Oosten, gulai (curry), lady (chili peper) en bareh (rijst) zijn terugkerende elementen. Je gaat zitten en krijgt allerlei kleine gerechten geserveerd, waarvan je eet reken je af en de rest wordt weer meegenomen.

Goed om te weten..
De stranden zijn niet echt een aanrader aangezien het niet de bedoeling is dat je gaat zonnen. Door de conservatieve moslimcultuur worden bikinis niet gewaardeerd.

9. Pulau Weh


Net boven Sumatra ligt het eiland Pulau Weh, het is een klein tropisch eiland en perfect als je van duiken en snorkelen houdt. De onderwaterwereld is een van de betere van heel Azië en alleen voor het snorkelen is het al waard om naar Sumatra te gaan. Daarbij is Pulau Weh goed te combineren met een reis door Sumatra.

Op Pulau Weh is de Sharia wetgeving van toepassing, maar dit geldt vooral voor de lokale bevolking. Op het strand kun je wel in je bikini rondlopen, maar buiten het strand is dit niet gepast, maar dit is het geval voor heel Indonesië.

Het eiland kun je verkennen door een scooter te huren en de verschillende stranden te ontdekken. Grotere, bekende stranden maar ook kleine verlaten stranden. Er zijn daarbij verschillende uitkijkpunten waar je heen kunt rijden of watervallen, hot springs en plantages. Het grootste dorp is Sabang. Gapang en Iboih zijn leuke plekken om te verblijven, met leuke accomodaties en goede faciliteiten.

Duiken en snorkelen
De mooiste stranden vind je bij Iboih, Gapang en het strand Pantai Sumur Tiga. Rondom Sabang zijn er ook stranden te vinden, maar dit zijn rotsstranden waar je niet kunt zonnen. Je kunt ontzettend goed duiken en snorkelen in Pulau Weh, je hebt naast het prachtige koraalrif kans om schildpadden, koraalduivel, mantaroggen en zelfs haaien te zien. Er zijn verschillende duikscholen te vinden.

10. Medan

Medan is de op drie na grootste stad van Indonesië en de hoofdstad van Noord Sumatra. Vaak is Medan enkel het begin of eindpunt van de reis, om vervolgens snel door te reizen naar de andere steden. Het wordt veelal niet als een hele interessante stad gezien, alhoewel het absoluut zo zijn charme heeft. De stad is bekend als Culinaire hoofdstad van Sumatra, en je moet dan ook zeker niet de Soto Medan of Nasi Padang overslaan wanneer je in de stad bent. Er zijn genoeg plekken om de lokale gerechten uit te proberen bij de meest heerlijke eettentjes.

Bezienswaardigheden
Verder vind je hier veel andere bezienswaardigheden onder andere de Istana Maimun, dit is de verblijfplaats van de Sultan. Het werd in de 19e eeuw gebouwd en heeft een indrukwekkend interieur. De toegang tot de Istana Maimun kost 5.000 IDR.

Verder vind je in Medan de Tjong A fie Mansion (gebouwd door een Chinese koopman, Tjong a Fie, hij was de rijkste inwoner van Medan. De toegang tot de Mansion kost 35.000 IDR) en de Mesjid Raya Moskee. Deze moskee is een van de grootste bezienswaardigheden, deze grootste moskee van het eiland is ontworpen door een Nederlandse architect. Je mag niet met schoenen het complex in en zowel mannen als vrouwen moeten gepast gekleed zijn. De toegang is op basis van je eigen donatie.

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie