10 must-sees in Kuala Lumpur


Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad is zeer veelzijdig. Kuala Lumpur staat bekend om het heerlijke eten en de rooftop bars met prachtig uitzicht. We beschrijven hier de 10 leukste dingen om in Kuala Lumpur te doen: de Batu Caves, Chinatown (en de Central Market), Petrona's Twin Towers, Vuurvliegjes in Kuala Selangor, Menara KL Tower, Theon Hou Tempel, Little India, de Botanical Gardens, Mega Malls en het Sultan Abdul Samad gebouw.

1. Batu Caves
Openingstijden: Dagelijks van 06:00 - 21:00
Locatie: Batu Caves, Sri Subramaniam Temple, Kuala Lumpur
Entreeprijs: Gratis. De Dark Cave kost 33RM per persoon, maar dit is inclusief een gids, zaklamp en helm 


De Batu Caves zijn een van de meest bezochte toeristische attracties van Kuala Lumpur. De Batu Caves bestaan uit een kalkstenen heuvel met drie grotten en een aantal kleinere. Deze 100 jaar oude tempel ligt ongeveer 11 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur en heet standbeelden die zijn opgetrokken in de belangrijkste grotten en daaromheen. Van de kalksteenformaties wordt gezegd dat ze ongeveer 400 miljoen jaar oud zijn, hierdoor wordt de tempel door hindoes als een belangrijk religieus monument beschouwd.


De 'Cathedral Cave' is de grootste en meest populaire grot van de Batu Caves herbergt verschillende Hindu heiligdommen onder het 100 meter hoge plafond. Aan de voet van de Batu heuvel zijn twee andere grottempels: de Art Gallery Cave en de Museum Cave, die talloze hindoe-beelden en schilderijen herbergt.

Tips:
 • Als je foto's wil maken is het belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk bent, de felgekleurde trappen zijn enorm fotogeniek.

2. Chinatown + Central Market 
Locatie: 37, Jalan Petaling, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.


In het hart van Kuala Lumpur vind je een veel kleurrijker en bruisender gebied dan de grotere en glamoureuzere buren, KLCC en Bukit Bintang, namelijk: Chinatown.

Gevestigd in Petaling Street, staat ook wel bekend als 'Chee Cheong Kai' (Starch Factory Street), een verwijzing naar zijn wortels als tapioca-producerende wijk. Chinatown is diep ondergedompeld in de Oosterse cultuur en is ongetwijfeld een van de populairste toeristische plekken in Maleisië.

Chinatown staat bekend als paradijs voor koopjesjagers: een plek waar je allerlei spullen kunt vinden, van Chinese kruiden tot kleding, voedsel, namaakgoederen.. alles tegen voordelige prijzen. 's Nachts verandert het belangrijkste marktgebied, Petaling Street, in een levendige nachtmarkt, gevuld met honderden kraampjes met allerlei goederen tegen spotgoedkope prijzen.

Om de hoek van dit koopjesparadijs staan tempels die al meer dan een eeuw bestaan. De Sri Mahamariamman tempel, gebouwd in 1873, is de oudste en meest uitgebreid ontworpen hindoetempel in het land, terwijl de Chan See Shu Yuen tempel en de Kuan Ti tempel mooie voorbeelden zijn Oosterse architectuur met open binnenplaatsen, symmetrische paviljoenen en verfraaide daken.


3. Petronas Twin Towers
Openingstijden: 09:00 - 19:00 (gesloten op vrijdag tussen 13:00 en 14:30) 
Locatie: Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur City Centre. Dichtbij de Concorde Hotel Monorail stop, tussen Jalan Ampang en Jalan Raja Chulan 
Entreeprijs: €26,50 voor 'Skip the line' ticketsDe Petronas Twin Towers gelegen in het stadscentrum van Kuala Lumpur heeft een islamitische inspiratie en de gebouwen bevatten voornamelijk het hoofdkantoor van Petronas Company. De torens zijn op de 41e en 42e verdieping verbonden (175 meter boven de grond) door een 58 meter lange Sky Bridge en waren ooit de hoogste gebouwen ter wereld. Toen ze in 1998 weren voltooid, werden ze uitgeroepen tot hoogste gebouwen ter wereld en overtroffen de 442 meter hoge Willis Tower in Chicago. De 88 verdiepingen tellende gebouwen zijn de hoogste tweelingconstructies ter wereld, ze zijn ontworpen door Cesar Pelli & associates. De eerste toren is volledig bezet door Maleisische staatsopliemaatscahppij Petronas en zijn dochterondernemingen. De tweede toren wordt meestal ingenomen door multinationale bedrijven zoals Barcalys, IBM en Microsoft.

Met een hoogte van 452 meter behield de Petronas Twin Towers zijn wereldtitel tot 2004, toen de 101 van Taipei werd gebouwd, met een lengte van 508 meter. Vandaag de dag behoudt de Burj Khalifa in Dubai (sinds 2010) de plek als hoogste gebouw ter wereld.

Tips:

 • In plaats van een ticket te betalen en naar de top van de Towers te gaan, heb je een mooier uitzicht als je vanuit een ander gebouw bekijkt
4. Vuurvliegjes in Kuala Selangor
Openingstijden: Het Kuala Selangor Firefly park is open van 19:00 - 22:30. Toegangskaartjes zijn vanaf 19:00 te koop. Het wordt ongeveer donker vanaf 19:30. De laatste tochten zijn tussen 22:00-23:00. 
Locatie: Firefly Park Resort (Kuala Selangor) Sdn Bhd, Jalan Haji Omar, Kampung Bukit Belimbing, 45000 Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan.
Entreeprijs: Tour (€46-69, voor een sharing/private tour) 
- Los: De busreis á 2 uur is €2 en taxi á 1 uur is €25 (enkele reis). Daarbij komt: Entreeticket RM 15 = €2,65 + boat tour ~ €10. Let op: Bussen rijden niet terug 's avonds dus je moet dan overnachten, je hebt dan nog geen diner en je slaat de tempel en vuurtoren over 


Vanuit Kuala Lumpur kun je een tour naar Kuala Selangor doen die zeker de moeite waard is als je in de stad verblijft. Ongeveer een uurtje rijden vanuit het centrum vind je het plaatstje Kuala Selangor, dicht aan de kust van Maleisië. Net buiten Kuala Selangor ligt bij Bukit Belimbing het Kuala Selangor Firefly Park. Langs de rivier vind je een hele grote kolonie met vuurvliegjes.

In de avond, wanneer het donker is, kun je deze vanuit een klein geruisloos elektrische bootje bekijken. De vuurvliegjes kolonie bij Kuala Selangor is één van de grootste ter wereld. Ze leven in mangroves op de boomsoort Berembang en zijn herkenbaar het het knipperende licht dat ze afgeven. Een natuurverschijnsel dat je niet gauw ergens anders tegen zult komen. De lichtjes lijken wit als je voor het eerst ziet, maar al gauw zul je merken dat ze geel/groenig zijn. De lichtjes worden geproduceerd door de vuurvliegjes, omdat ze hiermee een partner proberen te lokken.

Eigen vervoer

Je kunt zelf een bus nemen of een tour boeken. De bussen kun je vanaf Kuala Lumpur vinden bij het grote busstation dichtbij Petaling Street (Pudu Raya Bus Station). Normaal gesproken gingen de bussen 's avonds niet meer terug vanuit Kuala Selangor, dus hier moet je rekening mee houden. In het centrum van Kuala Selangor is niet heel veel te doen. Er zijn wat restaurants en hotels te vinden. Voor een dagje sightseeing hoef je er niet perse heen, maar de vuurvliegjes zijn het zeker waard. Een standaardtocht duurt ongeveer een uurtje.

Tour

De tour die wij gaan doen start bij je hotel, waar je opgepikt wordt rond half 15:30 's middags. Na een korte stop bij de Indiase Tempel en een palmboomplantage ga je rond 17:30 naar Bukit Melawati om Fort Altingsburg en een vuurtoren te bekijken, deze staat op een heuveltop en is omringd door hoge bomen met vogels en apen. De zonsondergang is goed te bekijken vanaf de heuveltop. Rond 19:00 uur ga je naar een nabijgelegen vissersdorp voor een diner met zeevruchten te eten aan de rivier, voordat je aan boord om langs de rivier te roeien en de vuurvliegjes te bekijken in het Kampung Kuantan Firefly Park. Nadat je de vuurvliegjes bekeken hebt, brengt je chauffeur je weer terug naar je hotel. Rond 22:30 kom je terug aan in Kuala Lumpur.

Tips:
 • Je mag geen foto's en video's maken, zodat de kolonie niet verstoord wordt. Als je dit toch doet, doe dit in ieder geval zonder flits
 • Ook wordt er geadviseerd om geen muggenspray (zoals DEET) te gebruiken, aangezien de vliegjes niet tegen de spray kunnen.
 • Tour: Het kan niet gegarandeerd worden dat je bij je hotel wordt opgehaald als je minder dan 24 uur van tevoren de tour boekt. Wanneer je geboekt hebt, krijg je alle contactinformatie om zo de pick-up in te plannen.

5. Menara KL Tower
Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 22:00 
Locatie: Jalan Puncak, Off Jalan P. Ramlee, Kuala Lumpur City Centre 
Entreeprijs: 49RM Observatiedeck, 99RM Observatiedeck + Sky Deck, voor 65RM haal je ditzelfde ticket op Kloock.com


Samen met de Petronas Twin Towers is de Menara Kuala Lumpur toren één van de meest herkenbare monumenten van Maleisie. De toren, gebouwd in 1994, is 421 meter hoog en overtreft moeiteloos de Twin Towers wat betreft het spectaculaire uitzicht over de stad. De top is vanaf bijna overal in Kuala Lumpur zichtbaar. Het uitkijkplatform van Menara KL is op 276 meter ten minste 100 meter hoger dan de Skybridge van de Petronas Twin Towers. Het uitzicht is overdag geweldig en 's avonds zelfs nog beter wanneer je het hele stadscentrum kunt zien.


Met de lift kun je naar het observatieplatform op 276 meter hoogte, achter het glas kun je een 360 graden uitzicht bekijken. Bij het platform kun je een headset met audiospeler lenen, en worden alle bijzonderheden over de toren toegelicht. Er zijn een aantal souvenirwinkels, maar ook een aantal winkeltjes waar je snacks en drankjes kunt halen (tegen 'normale' prijzen). Boven het observatieplatform zit het Sky Deck (openlucht uitkijkplatform), dit wordt aangegeven op bordjes. Er is zelfs een restaurant, de prijzen zijn een stuk hoger, maar dat komt door het geweldige uitzicht. Je kunt er het best heen gaan tussen 18:00 en 19:00 uur, de zon gaat rond 19:30 onder en dat is het mooiste moment om er te zijn. Dan maak je het uitzicht op twee manieren mee: overdag én 's avonds.

Op het Sky Deck zijn aan weerzijden een Sky Box te vinden. De ene Sky box heeft uitzicht op de Petronas Twin towers, de andere op de ondergaande zon. De Sky Box heeft een glazen bodem, zodat je onder de enorme diepte inkijkt. Er is een fotograaf die foto's van je kan maken en deze kun je vervolgens kopen.

We raden aan om het wat duurdere combinatieticket te kopen, hierbij mag je ook het Sky Deck bezoeken. Zonder de glazen ramen kun je veel mooiere foto's van de skyline maken en ondanks de prijs raden wij dit absoluut aan. Je kunt zo lang blijven als je wil. Tickets kosten RM49 voor volwassenen voor enkel het observatieplatform, voor RM99 mag je gelijk ook de Sky Box in. Tickets kun je de dag zelf bij de automaten bij de ingang van de toren kopen, maar je kunt ze oo vooraf kopen (veel goedkoper) maar dan minimaal één dag vooruit. Op Klook.com koop je voor RM65 al een Sky Deck ticket.

Tips:

 • Ga er heen tussen 18:00 en 19:00, dan maak je de zonsondergang mee en heb je het uitzicht zowel overdag als 's avonds gezien
 • Koop het combinatieticket, met zowel het Observatiedeck als het Sky Deck, ondanks dat dit ticket duurder is, is het zeker de moeite waard.

6. Thean Hou TempelDe Thean Hou tempel is een hele grote en belangrijke Chinese tempel in Kuala Lumpur. De tempel is tussen 1987 en 1989 gebouwd door de Chinese gemeenschap in de wijk Seputeh. Naast Guan Di in het centrum is dit één van de belangrijkste tempels. Tijdens het Chinese Nieuwjaar steken tempelgangers vaak vuurwerk af bij de tempel, wat je vanaf ver kunt zien aangezien de tempel op een heuvel ligt. 

Bij binnenkomst volg je de bordjes naar het centrale plein van de tempel, op de begane grond. Hier vind je vele lokale Chinezen bidden. Voor een paar ringgits koop je een paar geluksstaafjes die je in de branders zet. Via de trap waar je boven aankomt, kun je nog een verdieping omhoog zodat je bovenlangs naar een platform kunt lopen met geweldig uitzicht over de stad.


Rondom de tempel
Links van het hoofdgebouw loopt een pad naar de schilpadpoel met honderden schildpadjes. Eerst loop je langs de diverse beelden van de Chinese horoscoop. Rechts van het hoofdsgebouw is een kleine fontein waar de Godin van de Genade uit een water uit een kruik laat lopen (alleen als je op de goede plek staat kun je het water uit de kruik zien lopen). Ook vanaf het centrale plein heb je fantastisch uitzicht over de stad. Het lagere niveau bestaat uit veel winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen.


Ook al ligt de tempel niet in het centrum, je kunt er gemakkelijk komen met een taxi. Laat de chauffeur wachten terwijl je de tempel verkent omdat er over het algemeen niet veel taxi's te verkrijgen zijn. Je kunt ook een Grab nemen, dan hoeft dit niet. Het bezoek aan de tempel kun je goed combineren met een bezoek aan de Mid Valley Megamall & The Gardens winkelcentrum.

7. Mega Malls

Volgens de Globe Shopper Index is Kuala Lumpur (na Hong Kong) de tweede beste shoppingstad in Azie. Er is een groot aantal shopping malls, de meeste staan dicht bij elkaar in de buurt van Jalan Bukit Bintang in het centrum van de stad. De malls zijn zeven dagen per week open, van 10:00 tot 22:00 uur.

De zeven beste shopping malls in Kuala Lumpur:
 1. Pavilion: Pavilion vind je langs de weg van Jalan Bukit Bintang en is dé mall als je van fashion houdt. Het is een chique mall, denk aan winkels als Jimmy Choo, Dolce & Gabbana, Versace en Yves Saint Laurent. Pavilion is net naast het Grand Millennium te vinden (Locatie: 168 Jalan Bukit Bintang).
 2. Suria KLCC: Deze indrukwekkende mall heeft zes verdiepingen en is gelegen aan de voet van de Petronas Tower. Er zijn heel wat kledingwinkels te vinden, maar ook een bioscoop, kunstgalerij en aquarium met onder andere haaien (Locatie: Jalan Ampang, Golden Triangle, Kuala Lumpur city centre).
 3. Mid Valley Megamall: De Mid valley Megamall heeft vijf verdiepingen, 430 winkels, een bioscoop met 18 zalen en zelfs twee hotels met zo'n 1000 kamers. In de Mid Valley Megamall vind je winkels als Zara, Mango en Topshop. De mall is bijna een half miljoen vierkante meter groot (Locatie: Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra).
 4. Sungei Wang/Bukit Bintang Plaza: Sungei Wang is verbonden aan het Bukit Bintang Plaza en volgens de locals is het één van de beste malls om goedkoop te shoppen (Locatie: Sungei Wang Plaza SWP Box No. 009, Jalan Bukit Bintang).
 5. Starhill Gallery: Starhill Gallery is nog chiquer en luxueuzer dan Pavilion, tapijt op de vloer. Ontvangst in stijl, en het eten dat je kunt bestellen is ook heel stijlvol. Winkels als Louis Vuitton, Omega, Dior en Lacoste zijn kenmerkend. (Locatie: Je vind Starhill Gallery recht tegenover Pavilion).
 6. Low Yat Plaza: Low Yat place ligt recht tegenover Berjaya Times Square, dit is speciaal voor elektronicafanaten en gadgetfreaks. Het heeft tien verdiepingen. (Locatie: naast Sungei Wang, No. 7 Jalan Bintang, Off Jalan Bukit Bintang, Bukit Bintang Central) 
 7. Berjaya Times square: is een tweelingtoren, hotel, binnenpretpark en winkelcentrum van 48 verdiepingen in Bukit Bintang. Het werd in 2003 geopend door de vierde premier van Maleisie: Dato Sri Dr Mahathir bin Mohamad.
 • 8. Perdana Botanical Gardens
Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 18:00
Locatie: Jalan Kebun Buga, Tasik Perdana, KL
Entree: Gratis


De Perdana Botanical Gardens, gelegen in het Tun Abdul Razak Heritage park, bevatten de groote verzameling bloementuinen en dierenparken in het centrum van Kuala Lumpur. Dit centraal gelegen park, ook wel Lake Gardens genoemd, is wellicht nog het leukst om te bezoeken tijdens het weekend, wanneer het vol zit met locals die genieten van verschillende activiteiten op het hoofdplein, evenals langs de vele paden langs het meer en de heuvels. Een van de opvallendste kenmerken aan de Gardens is de Orchid Garden, op vijf minuten lopen van het vogelpark. Deze bloementuin bestaat uit 10.000 vierkante meter, met wandelpaden en fonteinen, evenals een pergola en tuin met 800 soorten orchideeen.

De entree is gratis, echter wordt er in de weekenden RM1 gevraagd voor entree tot de Orchid Garden en Hibiscus Garden, ook voor het vogel en vlinderpark moet je soms een kleine fee betalen in het weekend. De tuinen worden vaak bezocht aangezien er een aantal belangrijke gebouwen naast liggen, zoals het National Monument en het National Planetarium. Je kan een tour volgen naar alle attracties voor RM6 via shuttle trams tussen 09:00 en 18:00.

9. Little India
Openingstijden: 10:00 - 21:00 
Locatie: Jalan Travers to Jalan Tun Sambanthan, Brickfields Little India Brickfields is een hele andere wereld dan het nabijgelegen Bagnsar. Brickfields is het officiele Little India van Maleisie en was vroeger een eenvoudige buitenwijk net buiten Kuala Lumpur, maar werd omgevormd tot een brede straat met Indiase winkels en restaurants gerund door de Indiase gemeenschap van het land. De winkeliers verkopen allerlei traditionale Indiase goederen zoals sari's, bloemenslingers, kruiden en Bollywoodmuziek tot locale delicatessen (zoals Vadai Thosai: Indiase pannenkoeken gemaakt van gefermenteerd rijstmeel) en meer.


10. Sultan Abdul Samad Gebouw

Locatie: Jalan Tun Perak (tegenover Dataran Merdeka, Jalan Sultan Hishamuddin)


Het Sultan Abdul Samad gebouw is één van de vroegste Moorse gebouwen in Kuala Lumpur. Het ligt ten oosten van het Merdeka plein (Dataran Merdeka) en de Royal Selangor Club, tegenover Jalan Sultan Hishamuddin. Het werd gebouwd in 1897 en werd destijds vernoemd naar de regerende sultan van Selangor: Abdul Samad. Het is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van Maleisie. Het monument diende

Het gebouw is een blijvend monument in de snel veranderende skyline van de stad. Achter het gebouw vloeien de Klang rivier en Gombak rivier samen. Ook het Masjid Jamek gebouw is daar te vinden, tevens ontworpen door dezelfde architect. Het Sultan Abdul Samad-gebouw is makkelijk te bereiken vanaf het LRT station Pasar Seni of Masjid Jamek. Populaire attracties in de directe omgeving zijn Merdeka Square, hier ligt het gebouw aan. Op nog geen 10 minuten lopen vindt je het prachtige Central Market en nog 5 minuten verder ligt Chinatown.

Laat het ons weten als we nog belangrijke attracties vergeten zijn of als er nog tips missen! 

You Might Also Like

0 reacties

Ontdek meer per categorie